Készült: 2020.08.12.15:28:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (1999.09.30.), 277. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  277  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer szeretném felhívni a figyelmet, hogy az a javaslat, amelyet önök beterjesztettek, alapvető problémát nem old meg. Lehet számtalan olyan esetet mondani, amikor be kell mennie valakinek helyettesíteni, és ezért nem az történik, hogy magasabb lesz a nettó bére, hanem ha azt a helyettesítést elvállalja - orvosi ügyeletet vagy akármit -, akkor az lesz, hogy elveszíti az adójóváírását, így kevesebb nettó bérhez jut. Ez az önök javaslatában továbbra is benne marad, és ez egy nagyon szerencsétlen dolog. Abban a javaslat, amelyet a képviselőtársaimmal előterjesztettünk, ezt a problémát alapvetően kezeltük.

5 milliárd forintot hagy ez a javaslat az adózó állampolgárok zsebében, persze lehet azt mondani, hogy jó lenne, ha nem 5 milliárd lenne, hanem 10 milliárd lenne, még jobb lenne, ha 20 milliárd lenne. Úgy láttuk, hogy ez az a határ, amelyet mindenképpen érvényesíteni kell, és azt gondolom, hogy ez az előterjesztett javaslathoz képest mindenképpen nagy előrelépés.

Egyetértek azzal a kritikával, amit képviselőtársam mondott, hogy ez bonyolítja az adórendszert. Tőlem egyébként nem áll távol az a gondolat, hogy az adójóváírás valamikor hosszabb távon szűnjön meg, és az ebbe a kategóriába tartozó polgárok jövedelmét ennyivel emeljük meg, így az egész rendszer egyszerűbbé és áttekinthetőbbé válik; sőt, még volna egy olyan előnye is - ezt csak hosszabb távra mondom - hogy olyan kedvezményeket is igénybe lehet venni például a családtámogatásnál, amit most egyébként épp az adójóváírás miatt nem lehet megtenni. Amennyiben a jövőben ennek a gondolatnak támogatója lesz, akkor ezt - lehet, hogy még ebben a ciklusban, lehet, hogy később - örömmel fogjuk venni.
Felszólalások:  Előző  277  Következő    Ülésnap adatai