Készült: 2020.08.12.14:25:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (1999.09.30.), 269. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:12


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttem szóló ellenzéki képviselőtársam problémafelvetésével teljes mértékben egyetértek. Ugyanezt a problémát érzékeltük mi is, és ezért adtuk be a javaslatunkat Horváth Zsolt és Tállai András képviselőtársunkkal, és azt kell mondanom, megtisztelő számunkra, hogy furfangos pénzügyminisztériumi apparátust sejt a javaslat mögött, de ez saját szellemi termék volt.

Igazából az első kérdés az, hogy az adójóváírást meg kell-e állítani vagy sem. Az az igazság, hogy én úgy érzem, itt a Ház falain belül tulajdonképpen konszenzus van, mert senki nem adott be ebben a kérdésben olyan módosító javaslatot, amely arra vonatkozik, hogy az adójóváírás minden jövedelemtől függetlenül bármekkora jövedelem esetén is igényelhető legyen.

Innentől kezdve az a kérdés, hogy az adójóváírást hogyan szüntessük meg. Ha egy lépésben szüntetjük meg, akkor azzal elég sok probléma van. Mindig előáll az a helyzet, hogy ha valaki egy forinttal többet keres épp a határon, akkor az egy lépésben elveszti a teljes adójóváírást, ebben az esetben ez 36 ezer forint. Abban az esetben, ha egy lépésen belül el lehet veszíteni ezt az összeget, ez mindenképpen erőteljesen teljesítmény-visszafogó hatású, hiszen senki nem érdekelt abban, hogy átlépje ezt a határt, mert ha átlépi, akkor a nettó keresete kevesebb lesz, tehát többletmunkára nem több nettó bért fog kapni, hanem kevesebb nettó bérhez jut. Ez egy alapvető probléma, ez sajnos benne volt az idei adórendszerben is, mindenképpen meg kellett szüntetni.

Azt kell mondanom, hogy az a javaslat, amelyet Csige képviselőtársam jegyzett, ezt a problémát nem oldja fel, hanem ez a probléma 1 millió forintról felkerül 1 millió 200 ezer forintra. 1 millió 200 ezer forintnál jön az a helyzet, hogy ha valaki 1 millió 200 ezer forintot keres, az nettó fizetésben 36 ezer forinttal jobban jár, mint az, aki ennél egy forinttal többet keres. Tehát ha egy lépésben szüntetjük meg az adójóváírást, az alapproblémát nem oldja meg, hogy ezt most 1 millió, 1 millió 100 ezer, 1 millió 200 ezer vagy 1 millió 500 ezer forintra tesszük. Ez az alapvető probléma fennmarad.

Az a javaslat, amelyet két képviselőtársammal előterjesztettünk, ezt a problémát kezeli. A javaslatnak az a lényege, hogy 1 millió forint és 1 millió 200 ezer forint között az adójóváírás fokozatosan fogyjon el. Ez a javaslat - hogy mindenki számára érthető legyen - körülbelül azt jelenti, hogy tízezer forintonként 1800 forinttal csökken az adójóváírás, ez jelenti azt, hogy 1 millió 200 ezer forintra elérjük a nulla adójóváírást. Egyébként innentől kezdve a helyzet ugyanaz, mint képviselőtársam második javaslata szerint, tehát 1 millió 200 ezer forint felett nincs semmi különbség.

Pszichológiájában azonban alapvetően különbözik a két javaslat. Ha folyamatosan szűnik meg az adóterhelés vagy az adójóváírás, akkor azt érjük el, hogy bárhol a rendszerben - még egyszer mondom: bárhol - magasabb bruttó bérhez magasabb nettó fizetés, magasabb nettó jövedelem tartozik. Ez egy alapvető fontosságú dolog, azt hiszem, hogy a közérzetet ez alapvetően pozitív irányba befolyásolja.

Természetesen én is látom azt, hogy jó lenne, ha egyrészt minél magasabb összegnél kezdenék az adójóváírást csökkenteni. Sőt, azt is látom - és ez lenne szerintem a legjobb -, ha nem 200 ezer forint alatt szüntetnék meg az adójóváírást, hanem 300 ezer forint alatt, 400 ezer forint alatt vagy 1 millió és 1 millió 200 ezer forint között fokozatosan, mert annál kisebb lenne ez a törés. Ez a javaslat, amit mi beterjesztettünk, azt jelenti, hogy 1 millió és 1 millió 200 ezer forint között az adóterhelés - amíg az adójóváírás el nem fogy - 58 százalékos ebben a sávban, utána visszaáll az adóterhelés 40 százalékra.

Ennek a költségvetési fedezete 5,2 milliárd forint, ahogy a Pénzügyminisztérium a javaslat elkészítése után kiszámította. Ez volt az az összeg, amelyet, úgy tűnik, a költségvetésből erre a célra fordítani lehet. Ezért nem adtunk be olyan javaslatot, hogy ez ne 200 ezer, hanem 500 ezer forint alatt fogyjon el, mert ez az az összeg, amit még a frakció is, és úgy tűnik, a kormány is támogatni tud. Ez egy alapvető fontosságú kérdés, 5,2 milliárd forint a fedezet. Abban az esetben, ha ez a változás nem történik meg, és marad az adójóváírás egylépcsős megszűnése 1 millió forintnál, ez azt okozza, hogy minden olyan ember, aki 930 ezer forint felett keres, 8 százalékos béremelés esetén átkerülhet az 1 millió forintos sáv fölé, és ezáltal az ő nettó jövedelme nem növekszik, vagy jóval az infláció alatt növekszik. Ezért adtuk be ezt a javaslatot.

A mi javaslatunk, mivel 1 millió 200 ezer forintig érinti az embereket, összességében 300 ezer embert érint a Pénzügyminisztérium számításai szerint, és ebben a 300 ezer emberben elég magas azoknak az embereknek a száma, akik kedvezőbb helyzetbe kerültek, mint amilyen helyzetben az előző évben voltak. Ugyanis akik 1 millió és 1 millió 100 ezer forint között kerestek 1999-ben, azoknak az a javaslat valamiféle könnyítést jelent, hiszen '99-ben nem kaptak adójóváírást, 2000-ben pedig az adójóváírásnak bizonyos részével rendelkezni fognak.

Én arra kérem tisztelt ellenzéki képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a javaslatot, ez egy jó javaslat, és mindenképpen megszünteti azt a hibát az adórendszerben, amely benne szerepel. Ez a javaslat teljesíti azt az alapvető követelményt, hogy magasabb bruttó bérhez magasabb nettó bér tartozzon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai