Készült: 2020.08.07.21:21:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (1999.09.28.), 131. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:42


Felszólalások:  Előző  131  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az egyetemeken, a főiskolákon az önköltséges képzésekkel kapcsolatosan számos etikai probléma vetődik fel. Ezek közül most eggyel szeretnék foglalkozni.

Több felsőoktatási intézményben a költségtérítést egyik évről a másikra az infláció többszörösével emelték fel. Néhány példát is mondanék. Az Államigazgatási Főiskolán például tavaly szeptemberben 50 ezer forint volt a tandíj, az idén szeptemberre ez 85 ezer forintra változott, ami 70 százalékos költségtérítés-emelkedésnek felel meg.

Az ELTE bölcsészkarán egyik félévről a másikra 66 százalékkal, 30 ezer forintról 50 ezer forintra emelték a költségtérítést. A példákat még hosszan lehetne sorolni.

Az ilyen eljárások sértik a jogbiztonság elvét, hiszen amikor a tanuló beiratkozik a főiskolára vagy egyetemre, akkor nem tudja kalkulálni a diploma megszerzésének költségeit. A hallgatók nem tehetnek semmit, teljesen kiszolgáltatottak, és semmi sem garantálja számukra azt, hogy a következő években-félévben nem ismétlődik meg ugyanez velük szemben. Még az is előfordulhat, hogy az utolsó félévben emelik fel a költségtérítést sokszorosára. Ebben az esetben a hallgató választhat aközött, hogy befizeti-e ezt a sokszoros pénzt, vagy többéves tanulmányát diploma nélkül veszni hagyja.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem ezért, mikor szűnik meg a költségtérítéses hallgatók kiszolgáltatottsága a felsőoktatásban. Mikor és milyen eszközökkel kívánja az Oktatási Minisztérium a hallgatók érdekében ezt a kérdést szabályozni?

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  131  Következő    Ülésnap adatai