Készült: 2020.08.14.19:19:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (1999.06.03.), 69. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Annak idején a 185 tanítási nap/évet nem ez a kormánytöbbség fogadta el, hanem az előző kormánytöbbség. Úgyhogy egy kicsit furcsának találom, hogy Szabados Tamás képviselőtársam lelkesen érvel, hogy ezt a törvényt meg kell változtatni azon a ponton, amelyen mi nem változtatunk, hiszen az előző parlament hozta. Esetleg meg kellett volna próbálni két évvel ezelőtt a szocialista frakcióban érvényesíteni ezeket az érveket.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet; mégpedig arra, hogy ugyan valóban megtörtént az 1996. évi törvényben a kötelező óraszámok szabályozása, és ez valóban alacsonyabb számban határozta meg az óraszámokat, azonban a felmérések azt bizonyítják, hogy az óraszámok, a gyerekek terhelése az elmúlt időszakban nem csökkent, hanem növekedett. Azt hiszem, hogy ezt végig kell gondolni, és nem azért, mert most van egy ilyen törvénymódosítás a parlament asztalán, hanem azért, mert nagyon sok kiskapu maradt ebben a törvényben, amelyet meg tudtak kerülni az érintett intézmények, és a gyerekek óraszámterhelése nem csökkent, hanem nőtt.

Nagyon fontosnak tartom, hogy eltaláljuk azt a helyzetet, azt az óraszámot, ami ideális. Ugyanis abban az esetben, ha ezt az óraszámot túlságosan alacsonyan határozzuk meg, akkor az esélyegyenlőtlenség irányába hatunk, hiszen rengeteg olyan órát - például nyelvórát, számítástechnikát - kénytelenek lennének a szülők tanórán kívül, anyagi szolgáltatásokért igénybe venni és biztosítani a gyerekeknek, amelyeket azonban csak azok a szülők tehetnek meg, akik (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) erre rendelkeznek anyagi lehetőségekkel. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai