Készült: 2020.08.12.12:03:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (1999.06.03.), 51. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  51  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kimeneti szabályozás nagyon fontos dolog, és helye is kell hogy legyen a rendszerben. Ugyanakkor arra is felhívnám figyelmet, hogy mit tegyünk azzal a 16 éves gyerekkel, aki 16 éves korában elérkezett a kimeneti állapothoz, és aztán kiderült, hogy nagyon keveset tud. Tulajdonképpen nincs meg az a tudása, amellyel a munkaerőpiacon érdemben bármiféle munkahelyre eséllyel tud pályázni. Összetehetjük a kezünket, és azt mondjuk, ez most nem jött be, majd talán a következő generációnál ügyesebbek leszünk.

A kimeneti szabályozás nagyon fontos, egyetértek vele, de igenis működés közben ezt a hosszú időszakot - attól kezdve, hogy a gyermek belép az iskolarendszerbe, addig, amíg kilép onnan - eközben is figyelni kell, mert különben előállhat az az állapot, ami ma is nagyon sokszor előáll. Ha megnézzük azokat a statisztikákat, amelyek rendelkezésre állnak, mondjuk, a monitoring során, akkor az elmúlt évek következő tendenciái figyelhető meg. A gyerekek általános, átlagos tudásszintje nem javult az elmúlt időszakban, hanem romlott. De még ennél is súlyosabb az a probléma, hogy a gyerekek tudásszintje közötti különbség viszont az elmúlt időszakban lényegesen megnövekedett.

Elhangzott itt egy olyan állítás, hogy éppen a cigány vagy a hátrányos helyzetű tanulók számára a NAT felfüggesztése szerencsétlen következményekkel járhat. Az eddigi tapasztalatok ennek pont az ellenkezőjére utalnak. Igazából, ha nincs valamiféle egységes szabályozás, akkor a polarizáció a gyerekek tudásszintje között növekszik. Ez pedig probléma, és valamilyen szinten kezelni kell egy liberális pártnak is.
Felszólalások:  Előző  51  Következő    Ülésnap adatai