Készült: 2020.08.12.12:25:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (1999.06.01.), 163. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:58


Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormánykoalíció pártjai fontos céljukként jelölték meg a korrupció visszaszorítását. Ennek fontos eleme lenne a parlamenti képviselők összeférhetetlenségének mintájára az önkormányzati összeférhetetlenségi törvény megalkotása. Ennek szükségességére engedjék meg, hogy néhány példát hozzak választókerületemből.

A kőbányai önkormányzat MSZP-SZDSZ-es testületi többsége a törvény hiányosságait kihasználva szemérmetlenül irányítja a közpénzeket képviselőinek zsebébe. A Kőbányai Vagyonkezelő Rt. az önkormányzat 100 százalékos tulajdona, igazgatósági tagjainak száma megalakulásakor 5 fő volt, amit most megegyezés esetén 10 főre kíván emelni a testületi többség. Még egy-két választás és a testületi létszámmal megegyező méretű igazgatótanács jön létre egy ilyen kis cég élén - azt gondolom, ez önmagáért beszél.

A tegnapi napon az MSZP-SZDSZ képviselői nyilván mély szociális meggyőződésükből fakadóan közel 40 százalékkal, 97 ezer forintra emelték az igazgatótanácsi tagok tiszteletdíját. Elképesztőnek tartom, hogy amikor megszorításokkal kell szembenézni az önkormányzatban, akkor a képviselők a közpénzekből éves szinten jóval több mint 10 millió forintot szavazhatnak meg magunknak, saját maguknak, ugyanis egyetlen képviselő sem jelentett be elfogultságot a tegnapi szavazáskor.

Az MSZP frakcióvezetője, Csicsay Claudius Iván és még hét másik képviselő annyi tisztséget halmozott fel már magának, hogy önkormányzati közpénzekből származó jövedelmük meghaladja a kőbányai polgármester fizetését. Azt gondolom, ez is önmagáért beszél. A törvényben ugyan szerepel a képviselői tiszteletdíjak maximuma, de 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégekkel a példák alapján ez könnyedén megkerülhető. Nem véletlenül mondta többször is az MSZP frakcióvezetője, az a cél, hogy minden képviselőnek legyen igazgatótanácsi vagy felügyelőbizottsági tagsága; valószínűleg ezért szaporodnak ezek a tisztségek.

Sajnos, ez még nem minden. A fent említett vagyonkezelő rt. holdinggá alakult az előző ciklusban, és voltak olyan MSZP-SZDSZ-es képviselők, akik a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. részesedésével létrehozott gazdasági társaságokban tulajdonrészt - még egyszer mondom: tulajdonrészt - szereztek. Ilyen módon egyes önkormányzati képviselők, pártok közvetlenül profitáltak az önkormányzat megrendeléseiből, ami véleményem szerint teljesen etikátlan, bár így a kampányra elég sok pénzt félre lehet tenni.

 

(15.00)

Sajnos, a sort még tudnám folytatni: el tudnám mondani, hogyan lehet 1 milliárd forintot kivonni a képviselők látóköréből, de a 3 perc lassan lejár.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem ezért: mikor ér véget a kőbányai közpénzek magánzsebekbe vándorlása, azaz mikor lesz végre gazdasági összeférhetetlenségi törvény az önkormányzati képviselők esetében is? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai