Készült: 2020.04.05.22:14:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

126. ülésnap (2008.02.26.), 46. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Köszönöm. Először egy reflexió Pettkó képviselőtársamnak, aki egyébként nagyon tiszteletre méltó munkát végez ebben a kábítószeres ügyben: a boncolások nem azért maradnak el, mert nincs pénz. Sajnos inkább kevés a patológus, vagy nagyon sokszor a nem rendőrségi, vagy nem bűnügyi hátterű boncolásokat különböző okokkal el lehet engedni, akár szakmai indokkal, akár a család kérésére.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

A másik, amivel kapcsolatban néhány gondolatot szeretnék elmondani, a sokat emlegetett - és talán az egyik legsarkosabb problémakör - a prevenció. Az anyag is megállapítja, hogy ez méltán kiemelt területe volt az albizottság munkájának is. Bár tizenkét színtéren zajlanak ezek az események, döntően tulajdonképpen az iskolák és elsősorban a középiskolák azok, ahol ez a folyamat zajlik. Erre azért kellene egy kicsit jobban odafigyelni, mert közben az anyag például megállapítja azt is, hogy egyre inkább az első kipróbálás időpontja tolódik most már jóval a középiskolás kor alá, tehát úgy gondolom, az általános iskolák felső tagozatára is koncentrálni kellene. Meg kellene nézni azt is, mert 136 szervezet 233 programmal vesz részt csak az iskolai prevenciós programokban, ezeknek a felhasználását és az értékelését mindenféleképpen érdemes volna legalább javaslat szintjén - ahogy ezt tettük - megnézni.

Azokat a hiányterületeket, amelyeket szintén említ az anyag, például a családi elérhetőség kérdésében kellene egy kicsit gondolkoznunk, illetve a hátrányos helyzetűek vonatkozásában. A mi területünkön is egyre több roma fiatalt érint ez a problémakör, bár inkább az olcsó szerek - alkohol, nyugtatók hozzá vagy még mindig a szipuzás - dominálnak. Ettől függetlenül e problémakör megoldásának segítésében nagyon sokat tehetnek a kisebbségi önkormányzatok, a családsegítők, a pedagógusok, és a gyermekvédelmi intézményben pedig intézményes szinten is lehetne ezt erősíteni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai