Készült: 2020.03.29.21:26:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

126. ülésnap (2008.02.26.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH ISTVÁN, az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága mint első helyen kijelölt bizottság, a 2008. február 18-ai ülésén megtárgyalta a kábítószerügyi eseti bizottság tevékenységéről szóló J/4084-es számú jelentést. Először az eseti bizottság elnöke tartott rövid szóbeli kiegészítést, ennek kapcsán kiemelte, hogy bő fél év alatt a bizottság hét alkalommal ülésezett, és elsősorban a kábítószer-probléma kezelésére adott intézményi válaszok átfogó értékelését igyekezett elvégezni.

A bizottság megismerkedett az állami és civil intézményrendszer működésének fő vonalaival, kapcsolatrendszerükkel, problémáikkal. Foglalkozott az ártalomcsökkentő programokkal, kiemelten kezelve a prevenció kérdését. Megvizsgálta a vonatkozó büntetőjogi szabályozás tapasztalatait, a jogalkalmazás napi problémáit, és végül átnézte a bizottság a kábítószer-probléma kezelésével összefüggő hazai költségvetési helyzetet. Az összegzések mellett 13 pontban konkrét javaslatokat is megfogalmazott a bizottság.

A kormány nevében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy a jelenést nagyon jó és fontos konszenzusos dokumentumnak tartják, amely a drogpolitika megtervezése szempontjából is hasznos ajánlásokat tartalmaz, és már a 2008-2009-re elfogadott akciótervben is vannak olyan témák, amelyek a jelentésre reflektálnak. Az eseti bizottság további munkája hozzájárulhat egy új drogstratégia megalapozásához is.

Az ellenzéki hozzászólások először az eltérő statisztikai adatok tisztázását kérték, hiányolták a veszélyeztetettek családi és szociális hátterének mélyebb feltárását, javasolták a jelentés ez irányú kiegészítését. Sarkosabb véleményezést sürgettek a könnyű drogok kérdésében, és az ártalomcsökkentés preferenciájára is erősebb hangsúlyt fektetnének. Felhívták a figyelmet a módszerek hatékonyságának elemzésére, a kormányzati intézményesség és a szakmaiság koordinálásának fontosságára, a következetességre, a hatékonyságra. Érdeklődtek arról, hogy a pszichiátriai ágyak csökkentése okozott-e a drogbetegek ellátásában problémát.

Az előterjesztői és kormányzati válaszok tisztázták a felvetett adateltérések okait, a látszólagos ellentmondásokat. Elmondták, hogy a folyamatos elemzések a problémás szerhasználók szociodemográfiai háttértényezőinek feltárására folyamatban vannak, illetve különböző beavatkozási módszerek pontosabb, így például az elterelés hatékonyságának felmérését is szolgálják.

Végül a bizottság 16 igen, 13 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül a jelentést általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai