Készült: 2021.01.24.17:30:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2010.05.26.), 109. felszólalás
Felszólaló Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! A jövőt nem irányíthatjuk, ha nem vagyunk tisztában a jelennel, és nem értékeljük kellőképpen a múltat. Igaz ez akkor is, amikor az egészségügyről beszélünk a kormányprogramban. Kell egyfajta helyzetértékelést adni. Ez a helyzetértékelés elég szomorú, hiszen az elmúlt nyolc évben, de különösen az elmúlt négy évben jelentős forrásokat vontunk ki az egészségügyből, a gyógyító-megelőző kasszából 400 milliárdot, pontosabban 250 milliárdot, az összkasszából 400 milliárdot. Mindez odavezetett, hogy maholnap az egészségügy működésképtelenné vált. Valóban felperzselődött az egészségügy, és ezen a felperzselődött talajon kell egy vadonatúj egészségügyet, egy egészségügyi rendszert létrehozni. Picit úgy érzi az ember, olvasva a kormányprogramot, hogy a semmiből kell egy új, más világot teremteni, ahogy ezt annak idején Bolyai fogalmazta meg akkor, amikor az euklideszi geometria 11. pontját cáfolta.

Az elmúlt időszak eredménye volt, hogy orvos-orvos, orvos-beteg közötti kapcsolat ment tönkre, megszűnt a bizalom az egészségügyi rendszer és a polgárok között. Ennek eredménye lett a várólisták kialakulása, eredménye lett a kórházak eladósodottsága, és nagyon-nagyon sok olyan, bizalmi tényezőn alapuló orvosi beavatkozás, amely az elmúlt időszakban gyakorlatilag a hitelét vesztette. Várólisták, a hozzáférés korlátozása, eszköz- és gyógyszerhiány, káosz és a működésképtelenség maradt - ez az, amin most változtatni kell.

Az új kormányzat előtt egyrészt egy válságkezelés áll, de a válságkezelés után egy jövőt is építeni kell. A válságkezelés során nemcsak csontvázakat lehet majd találni, hanem elrejtett aknákat is. Ilyen elrejtett akna a minimumfeltételekkel foglalkozó rendelet, az alulfinanszírozottság, a volumenkorlát, a rezidensképzéssel kapcsolatos visszásságok és a közreműködői szerződések lehetetlen helyzete, amelyek magukban hordozzák, hogy maholnap működésképtelen a rendszer.

Ebben a programban azonban megfogalmazódott egy nagyon fontos gondolat, ez pedig először fogalmazódik meg a magyar parlamentben, kormányprogramban, hogy az egészségügy stratégiai kérdés, az egészségügy stratégiai ágazat.

(15.00)

Ez azt jelenti, hogy nem a maradékelv szerint, hanem kiemelten kell majd figyelni és finanszírozni az egészségügyet. Nyilvánvalóan nem csak a mi fejünkben fogalmazódott ez meg, hiszen Európában nagyon sokan azt mondják, hogy az egészség egy versenyképes gazdaság produktív tényezőjét jelenti. Hiszen ha egy korszerű gazdaságról beszélünk, akkor azt mondhatjuk, hogy egy korszerű gazdaság tudásintenzív, tőkeintenzív, infrastruktúra-igényes, amihez az oktatás, a kultúra, a sport és különösen az egészség hozzátartozik. Ha a fejlett országokat vizsgáljuk és szeretnénk felzárkózni, akkor láthatjuk, hogy valamennyi ország GDP-jének egyre nagyobb részét a szolgáltatások adják. A demográfiai, mortalitási és morbiditási adatok is azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van, egyre inkább kiemelt helyet kap az egészségügy és a szociális ellátás.

Ha össze kellene foglalnom, akkor azt mondhatom, ahhoz, hogy Magyarországon egy tudásalapú társadalom kialakuljon, hogy a térségben központi, vezető szerepet játsszunk, hogy meghatározók legyünk a kutatás-fejlesztésben, hogy a térségben kulturális, humán szolgáltatási, turisztikai központ lehessünk, ahhoz elengedhetetlen, hogy az egészségügy stratégiai ágazatként legyen kezelve. Ez a program, amely itt megjelent, Magyarország lakosságának nemcsak kétharmadát, hanem háromharmadát hívja hozzá. Ez A nemzeti együttműködés programja, és ez a nagy változás, egy új egészségügy felépítése csak együttműködéssel lehetséges, a háromharmad együttműködésével.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai