Készült: 2021.02.28.10:39:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 108. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:04


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársak! Az előttünk álló törvényjavaslat a nyugdíjak korrekciós emeléséről a kormánykoalíció ötéves terve a nyugdíjasok helyzetének a javítására, a nyugdíjak felzárkóztatására. A cél dicséretes, és ezért ezt támogatni is tudjuk.

A gond csupán az, hogy ezt a tervet a kormánykoalíció a kormányzásuk nyolcadik, utolsó félévében nyújtja be. Látva, hogy hét félév elmúltán a dübörgő gazdaság, valamint a nagy és stabil jólét ellenére valóban sokan vannak, akik figyelik a gázórát, és csak a nyugdíj érkeztével tudják kiváltani a gyógyszereket, a kormánykoalíció lendületes ígérgetésbe kezdett. Ígér a bébinek kötvényt, a dolgozó anyának gyest, az adókedvezményt igénybe venni tudó szülőnek az adókedvezménynél lényegesen magasabb családi pótlékot, és most a nyugdíjasoknak felzárkóztatást. De arról még egyik felszólaló, egyik előterjesztő sem szólt, hogy valójában miért alacsonyak a nyugdíjak.

 

(13.00)

 

Kedves képviselőtársak, ez úgy van, hogy a szocializmus évtizedeiben, amikor az önök elődpártja, az MSZMP volt évtizedekig és kizárólagosan hatalmon, a dolgozók nem kapták meg munkájuk tényleges értékét. Ez az oka annak, hogy most, évtizedek múltán a meg nem fizetett emberek idős nyugdíjasként alacsony nyugdíjat kapnak - így van ez nálunk, de így van a volt szocialista tábor minden országában. Ha akkor az emberek megkapják valós bérüket, akkor most nem lenne a nyugdíjuk a negyede az EU-s polgárok nyugdíjának. Ezért az alacsony nyugdíjakat a rendszerváltó pártok nyakába varrni azért elég érdekes dolog.

A törvényjavaslat az utolsó félévben első lépésként egy szűkmértékű, az özvegyek számára egy 5 százalékos emeléssel induló programot hirdet, a többi hét lépést a következő ciklusra teszi. De az ígérgetés hátterét boncolgatni nem képviselői, hanem politológusi feladat, és itt most szakmai szempontból vizsgáljuk meg ezeket a lépéseket. Ilyen, a cikluson nemhogy átívelő, hanem 95 százalékában a következő ciklusban megvalósuló javaslat esetén minden módosító lépésben és annak hatásában konszenzusra van szükség ahhoz, hogy az hosszú távon megvalósulhasson. Egy olyan hatástanulmányra lenne, lett volna szükség, amely minden egyes évjáratban és minden egyes esetben bemutatja, hogy mit fog ez jelenteni. Mert a cél vitathatatlan, de a véleményünk az - és ezt szerettük volna látni a hatástanulmányból is -, hogy ezt előbb is lehetne, nem pedig öt év múlva, mert sokan lesznek, akik ezt a módosítást már nem érik meg.

Tény az, hogy a régebben nyugdíjba mentek lényegesen alacsonyabb nyugdíjjal rendelkeznek, mint hasonló életpálya és szolgálati idő esetén a nemrég nyugdíjazottak. A korrekció mértékében és lépéseiben, hogy elegendőt ad-e ez a módosítás, nem vagyunk teljesen biztosak. Különösen igaz ez a nők esetében, akiknek a szolgálati ideje nem csupán a gyermekek nevelése miatt kevesebb, hanem elsősorban azért, mert hosszú évtizedekig a nők 55 éves korban, a férfiak pedig öt évvel később, azaz 60 évesen mentek nyugdíjba - nem mintha ezt most visszasírnánk, de tény, hogy ha egy nő akart volna, akkor sem tudott volna olyan hosszú szolgálati időt szerezni a nyugdíjkorhatárig, mint férfitársa.

Minden nőnek, gyermeke számától függetlenül azonos korrekciót alkalmazni a gyermeknevelésre hivatkozva nem igazságos, és méltánytalan a többgyerekes anyákkal szemben. Tudjuk, hogy a gyes bevezetése előtt a hathetes szülési szabadság után bölcsődébe adni a gyereket, és a munkaidő szünetében szoptatni szaladni, micsoda testi és lelki gyötrelmet jelentett az anyáknak. Aki ezt a kínt nem vállalva kimaradt a munkából, az méltán várná el, hogy ezt a nyugdíjkorrekciónál figyelembe vegyék. Korrektebb lett volna a tényleges gyermeklétszámot figyelembe venni e nehéz sorsú asszonyoknál, és akkor talán ez az önök által javasolt módosítás még az alkotmányossági próbát is kiállná.

Tudjuk, hogy a magyar nyugdíj még a korrekció után, 2007-ben is az EU-nyugdíjak negyede lesz. Ma, amikor az eddigi alacsony nyugdíjak kifizetését is az adósságfelvétel okaként emlegette a miniszterelnök, csak remélni tudjuk, hogy a korrekciót nem újabb kölcsön felvételével kívánják biztosítani. És azt is csak remélni szeretnénk, hogy az emelkedő idősotthoni térítési díjak kifizetését ez a korrekció biztosítani tudja, mert az időseknél is igaz az ezen a területen, hogy az egyik kézzel adnak, a másik kézzel viszont elvesznek, és nagyon szeretnénk biztosak lenni abban, hogy az egyenleg nem mínusz lesz.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai