Készült: 2020.04.03.06:35:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2013.03.18.), 18. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Államtitkár Úr! Néhány hete látott napvilágot az Ifjúság 2012 kutatás, amelyben 8 ezer fiatal véleményét kérték ki, hogy mi is a legégetőbb probléma számukra napjainkban, és válaszként egyharmaduk első vagy második helyen jelölte meg a bizonytalanságot.

Nyolc év szocialista kormányzás után nem vártunk csodát, nem vártuk azt, hogy megszűnjön a fiatalkorúak munkanélkülisége, vagy egyik pillanatról a másikra megoldódjon a fiatalok lakhatási problémája, ugyanakkor joggal vártuk el azt önöktől, hogy kiszámíthatóságot, tervezhető jövőt biztosítsanak a fiataloknak. Sajnos, ez nem sikerült - ezt nap mint nap láthatjuk -, és a fiatalok elvándorlással szavaznak arra, hogy mi is erről a véleményük: ezzel nyilvánítják ki ezt.

A Jobbik soha nem tagadta, hogy van egy nemzetközi tendencia, ami felgyorsítja ezt az elvándorlást, ugyanakkor mindösszesen ezzel magyarázni ezeket a drasztikusan megnövekvő számokat, adatokat, amelyek napvilágra kerülnek, úgy gondolom, hogy vagy egy álszent politika, vagy pedig egy szemellenzős politikára vall, hogy önök nem mernek szembenézni saját hibájukkal.

(13.30)

Tisztelt Államtitkár Úr! Ugye, ön sem gondolja komolyan azt, hogy kizárólag nemzetközi tendenciák az okai annak, hogy ilyen drasztikus mértékben megnövekedtek az elvándorlási számok 2010 óta?

Nézzünk meg egy konkrét területet, amivel kapcsolatban a múlt héten jelent meg egy adat, konkrétan a felsőoktatás területét, ahol egyértelműen leszűrhető, hogy az önök bizonytalansága, az önök egyik napról a másikra meghozott döntései milyen hatással vannak a fiatalokra. A múlt héten látott napvilágot az, hogy az idei felvételi létszám ismét csökkent a tavalyihoz képest. Két évvel ezelőtt még 141 ezer fiatal jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, tavaly már csak 110 ezer, idén pedig 95 ezer, talán, ha még beérkezik néhány adat, akkor 100 ezer felsőoktatási jelentkezővel számolhatunk. Mindezt abban az évben, amikor mindennél könnyebb lesz bejutni a felsőoktatási intézményekbe, ugyanis eltörölték a keretszámokat.

Önök a decemberi problémákat, a gordiuszi csomót azzal vágták át, hogy a miniszterelnök javaslatára nincsenek idén keretszámok, így 240 pont felett mindenki bejuthat az egyetemekre. Ez tehát azt erősíthette volna meg, hogy minél többen tudjanak jelentkezni, és jelentkezzenek is a felsőoktatási intézményekbe. De az is a jelentkezők számának növekedését eredményezhette volna, hogy tavaly már 18 ezerrel kevesebben kezdhették meg a felsőoktatási intézményben a tanulásukat; logikus lett volna, hogy azok, akik tavaly nem jutottak be, idén újra próbálkoznak. Ahelyett tehát, hogy növekedést tapasztalhattunk volna, drasztikusan, közel 15 ezer fővel csökkent tavalyhoz képest a felsőoktatásba jelentkezők száma, és ennek egyértelműen a decemberi káosz és bizonytalanság az oka, amit önök idéztek elő. Önök, akik nyolc év ellenzékiség és három év kormányzás után egyik napról a másikra próbáltak egy felsőoktatási koncepciót bevezetni, ahogy ezt meg is tették, és a mai napig rengeteg fiatal azt sem tudja, hogy hogyan működik majd a jövőben a felsőoktatás. Ehelyett nagyon sokan inkább a külföldön való továbbtanulást választották.

Önmagában nem lenne probléma az, hogy kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba, ha azokat sikerülne megszűrni, akik időközben úgyis kihullanának az egyetemről, mert nem bírják annak a színvonalát. Csakhogy itt pont arról van szó, hogy azok az érettségi előtt álló fiatalok, akik rendelkeznek megfelelő nyelvtudással, olyan képességekkel, olyan tudással rendelkeznek, hogy megengedhetik maguknak a külföldön tanulást, pont ők azok, akik látva az önök bizonytalanságot okozó politikáját, inkább külföldre jelentkeznek már tovább.

Engedje meg, hogy néhány múlt heti hírt idézzek még, szintén alátámasztva ezeket. Míg Magyarországon problémát okoz nagyon sok diáknak az, hogy elkezdje egyáltalán a felsőoktatási tanulmányait, egy tervezetben arról olvashatunk, hogy külföldi diákok létszámát kívánja növelni a kormány magyarországi egyetemeken. A hír a továbbiakban így szól: hároméves felmenő rendszerben 900 fő esetén hozzávetőlegesen 4,5 milliárd forint költségvetési kiadást jelent ez a következő évekre. Nem önmagában azzal van gond, hogy külföldi diákok tanulnak itt. Önök szoktak általában arra hivatkozni, hogy ebben a gazdasági helyzetben meg kell gondolnunk, hogy minden forintot hova tesz a kormány, mire költ. Ebben a szituációban pedig nem engedhető meg az, hogy miközben magyar diákok szorulnak ki az egyetemekről, Srí Lanka-i, laoszi és különböző dél-szudáni diákok jöjjenek ide tanulni, a magyar diákok kárára. Mindeközben - külföldi diákokra van pénz - szintén egy múlt heti hír, hogy az ELTE-n harmadával csökkent a szociális támogatásra fordítható keretösszeg, emellett pedig az állam még 1,8 milliárdnyi normatívával is tartozik.

Ezzel összefüggésben szintén egy múlt heti hírt hadd idézzek: minden eddigi adatot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, immár 55 ezren dolgoznak hivatalosan. Számos olyan hírt csak a múlt hétről sikerült összeszednem, ami azt bizonyítja, hogy önök rossz úton járnak az ifjúságpolitikájukat tekintve.

Kérem, annak ellenére, hogy nem olyan fontos szavazóbázis ez, mint önöknek a nyugdíjasok, vagy éppen frusztrálja önöket, hogy a fiatalok között (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) ilyen alacsony a fideszes szavazók aránya, kérem, gondolják újra az ifjúságpolitikájukat.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai