Készült: 2021.03.08.10:04:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 190. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A tavalyi Ifjúság 2012 felmérés azt mutatta, hogy a fiatalok a legnagyobb problémának az őket körülvevő bizonytalanságot tartják. Lehet számos példát mondani arra vonatkozóan, hogy ehhez önök milyen hathatósan járultak hozzá a tevékenységükkel. Elég csak a felsőoktatási hallgatókra gondolnunk, az őket érintő felvételi eljárások utolsó pillanatban történő megváltoztatására, az egyetemeknek járó költségvetési források zárolására vagy épp ezen összegek késedelmes kifizetésére.

A többféle problémának egy közös pontja biztosan van, mégpedig a hallgatók mindegyikben pórul jártak. Nemcsak a kormány tevékenysége, hanem az egyetemek belharca is hasonló károkat képes okozni, amire jó példát mutatott a Corvinus Egyetemen lezajlott múlt heti ügy. Történt ugyanis, hogy több ezer hallgató nem kapta meg időben a neki járó szociális ösztöndíjat. Mindez nagyon komoly problémákat okozott sokaknak a kollégiumi díjak kifizetésében vagy épp a mindennapi megélhetésben. A történetben a felek egymásra mutogatnak, a rektor és a HÖK szerint az önök által kinevezett gazdasági igazgató a hibás, a gazdasági igazgató szerint, aki véleményem szerint minősíthetetlen stílusú levélben adott tanúbizonyságot a hozzáállásáról, szerinte viszont a HÖK a hibás. Azóta szerencsére az aláírás és a kifizetés is megtörtént, de az ügy ennél messzebbre mutat.

Kérdezem ezért államtitkár urat: hogyan fordulhatott elő ilyen eset? Kivizsgálja-e a minisztérium, hogy ki hibázott, és lesznek-e következményei? Nagyon bízom benne, hogy nem marad el a felelősök megnevezése egy olyan esetben, ami több ezer hallgatónak okozott kellemetlenséget. A gazdasági igazgató továbbá utalásokat tett a HÖK zavaros működésére. Ha a gazdasági igazgatónak ilyenekről valóban tudomása van, akkor hivatalból meg kellene tennie a megfelelő lépéseket. De akkor miért nem tette meg ezeket? Ha pedig nincs konkrét bizonyítéka, akkor milyen jogon teszi ezeket a ködös utalásokat? Mivel közös érdek lenne, hogy javítsuk a hallgatókat képviselő szervezetek megítélését, kérdezem államtitkár urat, tesz-e valamit ez ügyben a kormány.

Végül pedig kérdezem, miként próbálják megakadályozni azt, hogy hasonló eset a jövőben előfordulhasson, hogy ne fordulhasson elő, hogy megint a hallgatók járjanak rosszul az önök hibája vagy a gazdasági, vagy épp az egyetemi belharcok miatt. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai