Készült: 2020.07.14.06:24:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2010.02.15.), 239. felszólalás
Felszólaló Szabó Imre (MSZP)
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  239  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ IMRE környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben azért, mert úgy ítélték meg, hogy a környezeti hatásvizsgálati irányelvet egyes beruházások engedélyezése során nem megfelelően alkalmazzuk.

Ennek az uniós eljárásnak a lezárását a környezetvédelmi törvény módosítása segíti elő. A javaslat lényege az előírásoknak való megfelelés mellett, hogy a környezetvédelmi tárgyú engedélyezések egyszerűbbé tételével csökkentsük a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését úgy, hogy közben a környezetvédelem alkotmányosan biztosított szintjét is fenntartsuk.

A módosítással lehetővé tesszük a környezetvédelmi hatóság részére, hogy a hatályos előírásokon túl akkor is környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezze a környezethasználót, ha az általa megvalósítani tervezett beruházáshoz a létesítmények építése már megkezdődött, azonban azok még ténylegesen nem üzemelnek. Emellett a környezethasználók környezetvédelmi teljesítményértékelést kezdeményezhetnek akkor is, ha a környezetvédelmi hatóságtól függetlenül saját maguk észlelik, hogy olyan tevékenységet kezdtek meg, amelyhez környezetvédelmi vagy egységes környezethasználati engedélyre lenne szükség.

Kiemelt jelentőségű a környezetvédelmi tárgyú engedélyezési eljárásoknak a törvényjavaslatban szereplő integrált megközelítése. Ez lehetővé teszi az egybefoglalt környezethasználati engedélyezés bevezetését. Ennek keretében a hatóságok az ügyfél kérelmére az egyes tevékenységek megkezdéséhez szükséges, akár két-három környezetvédelmi tárgyú engedélyt nem külön-külön, hanem összevontan, egy döntésbe foglaltan adhatják majd ki.

A törvénymódosítás biztosítja, hogy bizonyos környezethasználattal járó tevékenységeket engedélyezési eljárás nélkül, pusztán a környezetvédelmi hatóságnak történt bejelentést követően, meghatározott idő elteltével lehessen megkezdeni.

(19.20)

Ezt a tevékenységet a környezetvédelmi hatóság a bejelentést követően folyamatosan ellenőrizheti, és hatósági eljárásra, ezen belül esetleges jogkövetkezmények alkalmazására csak jogszabálysértés esetén kerülhet sor.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa és fogadja el a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  239  Következő    Ülésnap adatai