Készült: 2021.10.19.13:49:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap, 227. felszólalás
Felszólaló Lendvai Ildikó (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:07

Felszólalások:  <<  227  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! Az újságok ma többet írnak a Magyar Televízió gazdasági bajairól és botrányairól, mint műsorairól. (Közbeszólások: Mikrofonba! Nem halljuk! - Zaj.) Elnézést kérek a mikrofonzavarért.

Mindnyájan emlékszünk rá: tavaly a parlament közpénzekből közel 10 milliárd forintot szavazott meg a Magyar Televízió köztartozásainak elengedésére. Talán nem ez volt a baj; de az már biztosan baj volt, hogy az ellenzéki indítványok ellenére az adományt minden feltétel és vizsgálat nélkül adta. Máig nem alakult meg a Televízió gazdálkodását vizsgáló parlamenti bizottság sem. Úgy látszik, van, akinek nem sürgős.

Mára már látszik: feneketlen vödörbe öntöttük a közpénzt. A TV felélte ingatlanvagyonát. Ha hinni lehet a mai híreknek, éppen az egyik utolsó ingatlan eladásáról írnak alá szerződést. Reklámbevételét és nézőit elvesztette; utóbbit éppen a miniszterelnök úr tette szóvá rádióinterjújában. Hiába bocsátottak el több mint ezer alkalmazottat, megtakarítás alig volt. Nem csoda, hiszen számos új elnöki tanácsadó és szakértő került busás jövedelemmel alkalmazásra. Senki sem cáfolta azokat a gyanúkat, hogy az Ezüsthajó és hasonló cégcsoportok külső megbízások alapján szép jövedelemhez jutnak, míg mások hiába várnak pénzükre. A gyanút csak erősítette, hogy amikor a tulajdonost képviselő civil kurátorok ezért a TV elnökétől a külső szerződések bemutatását kérték, ő megtagadta ezt. A TV-nek mára egyetlen vagyona maradt: a még ott maradók szakértelme. Mostanra ez a vagyon is veszélybe került. A regionális szerkesztőségek külső munkatársai és családjuk fél éve várnak hiába jogos járandóságukra.

Államtitkár Úr! Más körülmények között ön joggal mondhatná: mindez szomorú - de mi köze hozzá a kormánynak? Hiszen a Magyar Televízió a parlament által alapított közalapítvány, a kormány bele sem szólhat működésébe. Normális körülmények között ez a mondat igaz volna, most azonban a TV-t irányító kuratóriumi elnökségben csak kormánypártiak ülnek. Ők jelölték a bukott elnököt is. A kormány támogatta a 10 milliárdos közadományt. A kormány nem támogatta azokat az indítványokat, amelyek ezt feltételhez kötötték volna. A TV vezetésében ma az önök emberei ülnek; csak önöktől kérdezhetem: vállal-e a kormány felelősséget a Magyar Televíziónak juttatott közpénzekért? Vállal-e felelősséget azért, ami a csak kormánypártiakból álló elnökség irányítása alatt történt? (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

(16.20)

 

Felszólalások:  <<  227  >>    Ülésnap adatai