Készült: 2020.09.23.00:08:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2009.11.23.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Sándor Klára (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÁNDOR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ön a napokban két jelölt közül választotta ki a nemzeti könyvtár vezetőjét. Az egyik jelölt az OSZK mostani főigazgatója, 1982 óta szakgyűjtemények vezetője, több informatikus-könyvtáros tanszék alapítója, kulcsembere, a könyvtárosképzés modernizálója, vendégoktatóként a Sorbonne és a Bolognai Egyetem tanára. Tizenkét szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a Magyar Könyvszemle főszerkesztője. Csaknem húsz forrásközlő sorozat szerkesztője, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság főtitkára. Tizenhárom monográfiája és húsz forrásközlő kötete jelent meg, közel nyolcvan tanulmánykötetet és húsz bibliográfiát, illetve katalógust szerkesztett, tizennyolc nemzetközi konferenciát szervezett. Másfélszáz tudományos publikációja jelent meg, jó része idegen nyelveken, 180 tudományos előadást tartott, jelentős részben angolul, németül, franciául, olaszul. Egyike volt az elsőknek, akik a kultúra megőrzését összekapcsolták a humán információtudománnyal.

A szakma Európa egyik legjobb nemzetigyűjtemény-vezetőjének tartja, a magyar kultúra egyik leghatékonyabb és legelkötelezettebb kutatójaként és terjesztőjeként tartják számon. Tíz éve vezeti az OSZK-t. A költségvetési támogatás folyamatos csökkenése ellenére az intézmény saját bevétele ma a tíz évvel ezelőtti háromszorosa. A megvalósult szakmai s egyben nagy érdeklődésre számot tartó programok az OSZK-t valóban a nemzet első számú könyvtárává tették. Végre rendben zajlanak az informatikai fejlesztések és a magyar kulturális örökség digitalizálása.

Egy átvilágítás szerint a dolgozói elégedettség az OSZK-ban 85 százalékos. Nemrégen még ön is elégedett lehetett a főigazgató úr munkájával, hiszen 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét kapta. A pályázatot nem ő nyerte, hanem a másik jelölt.

A másik jelöltről azt tudni, hogy a Hírközlési Felügyelet néhány főből álló könyvtárát, később az Eduweb távoktatási részlegét vezette, egy éve dolgozik az OSZK-ban, eddig a harmadik osztályon, most a 4-5 tagú lelőhely-nyilvántartó osztályt vezeti. Kétségtelen, 2004-ben tudományos fokozatot is szerzett.

Miniszter Úr! Mégis milyen szempontok alapján választott vezetőt a nemzeti könyvgyűjtemény élére? Milyen érdemei vannak a kinevezett jelöltnek, amelyek a legmagasabb minőségű szakmai teljesítményt felülírják? Miért szegte meg a vonatkozó jogszabályokat? Miért nem hívta össze az Országos Könyvtári Kuratóriumot, és hogyan került az ad hoc bizottságba olyan tag, akinek az objektivitása egy korábbi konfliktus miatt kétséges? Miért maradt el a jelöltek szóbeli meghallgatása? A jelenlegi főigazgatótól kellett mindenképpen megszabadulni, vagy az újnak kellett mindenképpen a főigazgatói állást megkapnia?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az SZDSZ soraiból.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai