Készült: 2020.02.25.13:34:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

293. ülésnap (2013.06.26.), 217. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:42


Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Olyan információk jutottak el hozzánk, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartásba vett intézményekben bizonyos munkakörökben dolgozók esetében jelentősen csökkentek a fizetések, és létszámleépítés is várható. Értesüléseink szerint a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak bére csökken az eddigi bérkiegészítések megvonása miatt.

A korábban kialakult gyakorlat az volt, hogy ezen dolgozók a közalkalmazotti bértábla szerint megállapított bérük mellé határozott idejű szerződéssel bérkiegészítést kaptak, így kompenzálva az amúgy alacsony fizetésüket. Információnk szerint azonban erre a pluszpénzre a továbbiakban nem számíthatnak, ami azt jelenti, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kapnak majd.

Tisztelt Államtitkár Úr! További aggodalmakra adnak okot azok az információk, miszerint az elvonások nemcsak a béreket érintik majd, de elbocsátásokra is számítani lehet. Ezek a megszorítások pedig egyrészt családok megélhetését sodorják veszélybe, másrészt akár az intézmények üzemeltetésében is gondot okozhatnak. Ez is az iskolák államosításának átgondolatlanságát bizonyítja, hiszen jól látható, hogy az intézményfenntartó nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi forrásokkal, amit megszorításokkal próbálnak kompenzálni.

Amennyiben a korábbi béreket és a dolgozói létszám megtartását sem tudja biztosítani a fenntartó, úgy az az egész rendszer alapjait kérdőjelezi meg, hiszen így az intézmények működtetésében az önkormányzatit az állami forráshiány váltja fel.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezekre tekintettel kérdezem, hogy ezek az elvonások hány intézményt és hány dolgozót érintenek. Tudják-e biztosítani legalább az eddigi béreket a közoktatási intézményekben dolgozók számára?

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai