Készült: 2020.08.12.00:48:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2019.11.18.), 28. felszólalás
Felszólaló Novák Katalin (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Köszönöm képviselő asszonynak is a lehetőséget, hogy van időről időre lehetőségünk arra, hogy beszámoljunk a családpolitika eredményeiről itt, az Országgyűlés előtt is a szélesebb nyilvánosságnak. Képviselő asszony már elmondta azt, hogy lényegében miben különbözik a 2002 és 2010 közötti, illetve a 2010 óta eltelt időszak a családok támogatása vonatkozásában. A mi alapelvünk az, hogy egy kiszámítható, stabil, hosszú távú, folyamatosan bővülő, építkező családtámogatási rendszerre van szükség. Ezt a családbarát fordulatot hirdettük meg 2010-ben, és ennek az alapjait fektettük le azóta, és igyekszünk lépésről lépésre tovább bővíteni.

Képviselő asszony azokat a lépéseket is felsorolta, amelyeket megtettünk azóta, úgyhogy nem mennék bele ezekbe részletesen, sem az otthonteremtéshez nyújtott támogatásba, sem abba, hogy hogyan segítjük a kisgyermekes édesanyák munkavállalását a gyermeknevelés mellett, vagy éppen a bölcsődei fejlesztéseket, nem beszélve a családi adókedvezmény rendszeréről.

Én inkább három aktuális dologról szeretnék önöknek most beszámolni. Az egyik éppen az Országgyűlés előtt lévő olyan jogszabálycsomag, amely tartalmazza többek között a diplomásgyed bővítését abban az értelemben, hogy ha diplomásgyedet vesz valaki igénybe, és utána ismételten gyermeket vállal, akkor a következő gyermeknél is igényelhesse ezt a diplomásgyedet. Ehhez szükségünk van egy törvénymódosításra, kérem ebben a támogatásukat.

Szintén most van az Országgyűlés előtt a nagyszülői gyeddel kapcsolatos munkatörvénykönyv-módosítás, ami megteremti annak az alapját, hogy a nagymama vagy a nagypapa, aki igénybe veszi majd január 1-jét követően a nagyszülői gyedet, ugyanazokat a munkahelyi garanciákat megkapja, mint az édesanya vagy az édesapa, ha ők vannak gyeden. Tehát kérem ebben is a tisztelt képviselőtársaknak majd a támogatását.

A másik aktualitás a családvédelmi akciótervhez kapcsolódik. A képviselő asszony kérdésében benne volt, hogyan értékeljük a családvédelmi akcióterv eddigi eredményeit. Mondhatom azt, hogy minden várakozásunkat felülmúlja a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés. Most tudom megosztani önökkel azt az új hírt, hogy átlépte az ötvenezret a babaváró támogatást igénylő fiatal párok száma. Ez azt jelenti, hogy több mint százezer fiatalnak tudunk segíteni a babaváró támogatással már július 1-je óta, tehát ott van százezer olyan fiatal, ötvenezer olyan fiatal házaspár, akik tudnak egy tízmillió forintos, akár vissza nem fizetendő támogatást kapni a gyermekvállaláshoz, családalapításhoz. Ez egy kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, ami akár tízmillió forint is lehet, de ha gyermekeket vállalnak az elkövetkező években ezek a fiatalok, akkor részben vagy egészben ezt a támogatást, ezt a kölcsönt egyáltalán nem kell visszafizetniük. Ez tehát már százezer fiatalnak az életkezdését, családalapítását teszi könnyebbé.

Szintén újdonság az, hogy átlépte a húszezret a nagycsaládos autóvásárlási támogatást igénylő családok száma. Ha itt azt vesszük figyelembe, hogy legalább három gyerek van minden ilyen családban, akkor ez megint csak egy százezres közösség, tehát ismét százezer olyan magyar ember, akinek az autóvásárlását tudtuk segíteni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásán keresztül.

Az eredmények a demográfiai adatokban is részben tükröződnek, hiszen ha a legutóbbi házasságkötési adatokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy augusztusban  ami az utolsó adatunk  40 éves csúcson volt a házasságkötések száma, tehát az elmúlt 40 évben nem volt olyan hónap, amelyben annyi házasság köttetett volna, mint az idei augusztusi. Ez egyébként már igaz volt júliusra is, ott is egy jelentős emelkedés volt.

Végül pedig szeretnék a diabétesszel élőkről néhány gondolatot megosztani önökkel. November 14e volt a diabétesz világnapja. Legtöbbször azokról a diabéteszesekről beszélünk, akik 2-es típusú diabétesszel élnek, ami valóban egy megelőzhető egészségi állapot, illetve egy betegség, de vannak 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek, fiatalok, felnőttek is, és mi az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és az ő családjaik számára kedvező lépésekről döntöttünk, és ezekben, ha szükség lesz majd rá, kérem a támogatásukat is.

Egyrészt döntöttünk arról, hogy a gyermekek otthongondozási díjánál indokolt esetben az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok is részesülhessenek ebben a gyodban, a gyermekek otthongondozási díjában vagy akár ápolási díjban, ha arra jogosultak. Az egészségügyben a különböző eszközök támogatását megemeltük, illetve beemeltük azokat az általános támogatotti körbe, itt a szöveti cukor mérésére alkalmas glükózmonitorról van szó, illetve az inzulinpumpáról, ezek tehát a legkorszerűbb ellátást biztosítják a gyerekek számára.

Rengeteg feladat van még előttünk. Azt szeretnénk, ha az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek tényleg úgy tudnának részt venni a köznevelésben már óvodáskorban, általános iskolás korában is, hogy semmilyen hátrány nem éri őket azért, mert 1-es típusú diabétesszel élnek. Minden támogatást, segítséget megkapnának ehhez, és a közétkeztetésben is teljeskörűen részt tudnának venni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ehhez még hosszú munkára van szükségünk. Ebben is kérem majd az önök támogatását, ahogy minden, a családokat segítő lépésben. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai