Készült: 2020.08.11.23:31:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2019.11.04.), 116. felszólalás
Felszólaló Novák Katalin (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:02


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Nagyon szépen köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, szerencséje van azért, mert itt a kormányzati padsorokban nem szoktunk szexizmust kiáltani akkor, amikor bizonyos kifejezések elhangzanak, bár már lehet, hogy indokolt lett volna, amikor a leányzó fekvéséről beszélt a családtámogatások vonatkozásában. Ezt természetesen nem teszem meg, szerencséje van. (Zaj az MSZP és a DK soraiban.) De nemcsak önnek van szerencséje, hanem szerencséjük van a magyar választóknak is, hiszen nem különböző véleményeket kell hogy ütköztessenek egymással és az alapján kell hogy meghozzák a döntésüket, hanem tényeket és kormányzati teljesítményt tudnak egymással szembeállítani. Szembe tudják állítani az önök kormányzati teljesítményét a mi kormányzati teljesítményünkkel. Tegyük most meg ezért mi is!

Ön az imént azt mondta az interpellációjában, hogy büszke szocialistaként így meg úgy tekint az önök teljesítményére. Kérdem én öntől, tisztelt képviselő úr, hogy büszke szocialistaként tekinte arra, hogy önök elvették a gyes harmadik évét a kormányzásuk alatt, büszke szocialistaként tekinte magára akkor, amikor a gyedre való jogosultság feltételét fél évről egy évre emelték fel. Büszke szocialistaként tekinte magára akkor, amikor megszüntették az egy- és kétgyerekes családok adókedvezményét, a háromgyerekesekét pedig lecsökkentették? Vagy büszkee arra, hogy az önök kormányai alatt a devizahitelek csapdájába taszították magyar családok százezreit, vagy éppen a rezsiemelésekre, adóemelésekre, amelyeket végrehajtottak?

Ezt a teljesítményt állíthatjuk szembe a mostani kormány teljesítményével, és az eredményeket is. Ugyanis 2011-re az önök kormányzását követően valóban drámai mélypontra csökkent a gyermekvállalási kedv Magyarországon, és ez nem független az előző évek kormányzati teljesítményétől sem. Örülök annak, hogy mára felismerték a népességfogyás problémáját, örülök annak, hogy ma már önök is fontosnak tartják a családtámogatásokat, bár ezt most nem a kormányzás felelőssége mellett teszik. Mi a kormányzás felelőssége mellett tettük ezt 2010 óta, akkor mondtuk azt, hogy meg kell állítani a népességfogyást, és igyekeztünk azóta ezt tevékenyen meg is fordítani. Mit tettünk? Visszavezettük például a gyes harmadik évét, bevezettük a gyed extrát, most már hat hónapos kisbaba mellett is vissza lehet térni a munkaerőpiacra, és ezt nem büntetjük, mint korábban. Közel kétszeresére emelkedett a gyed maximuma, bevezettük a családi adókedvezményt, a CSOK-ot, vagy éppen július 1-jétől a családvédelmi akciótervet.

S hogy a konkrét kérdéseire, felvetéseire is reflektáljak, hogy a ráfordítások hogyan alakultak. 2020-ban két és félszer annyit fordítunk a családok támogatására, mint amekkora összeg 2010-ben a költségvetésben szerepelt. A termékenységi mutató ma 21 százalékkal magasabb, mint amekkora az önök idejében volt, közel 90 ezerrel több gyermek született így meg, mintha azon a szinten állandósult volna ez a termékenységi mutató. A legfrissebb demográfiai adatok szerint negyven éve nem kötöttek annyi házasságot, mint idén augusztusban. Tehát bizakodók lehetünk a jövőre nézve is. A szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatával élő gyermekek száma 40 százalékkal csökkent az önök idejéhez képest.

Én büszke vagyok arra, hogy alapvető filozófiai különbség van a megközelítésünkben. Igen, mi nem segélyt szeretnénk adni az embereknek, hanem munkalehetőséget, és szerintem sértő azt mondani, hogy a szegény emberek nem szeretnének dolgozni. Igenis a szegény emberek is szeretnének dolgozni, s dolgoznak is. Éppen ezért mi a családtámogatásokat a munkához kötjük, s éppen ezért van az, hogy ma Magyarországon akár egy minimálbér mellett is igénybe vehető a CSOK, egy minimálbér mellett is felvehető a babaváró támogatás.

Tehát nem igaz az az állítása, hogy a szegény családokat bárki kizárná a családtámogatásokból. Kérem, hogy ne vegye el annak a több mint százezer családnak az örömét, akik ezekben a családtámogatásokban részesülni tudnak. S kérem, azt is értse meg, hogy ha nem önöktől fogunk tanácsot kérni a családtámogatások alakításakor. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai