Készült: 2020.05.26.08:16:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 70. felszólalás
Felszólaló Lezsák Sándor (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Meglepődve jegyzeteltem Kertész István MSZP-s képviselőtársam kétpercesét. Mivel korrekt, a tényekhez ragaszkodó képviselőnek tartom, ezért szíves figyelmébe ajánlom többek közt azt, hogy két lényeges kormánystratégiai döntés javította a fiatalok foglalkoztatottsági és kereseti pozícióit az elmúlt években. Az első a munkahelyteremtő gazdaságpolitika, a második pedig a minimálbérek gyors növelése. Igenis a fiatalpárti munkaügyi politika eredményeként lényegesen jobb ma fiatal pályakezdőnek lenni, mint öt-hat esztendővel ezelőtt.

Ma 10 százalék alatti az ifjúsági munkanélküliség, és ez az európai uniós országok átlagánál is kedvezőbb arány. 200 ezerrel több munkahely van ma az országban, mint volt az előző kormány alatt, és ez a foglalkoztatottságbővítő politika lényegesen javította a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit is. A minimálbérek idei, 40 ezer forintra történő felemelése, illetve a most január 1-jétől várható, további 10 ezer forintos növelés elsősorban a fiatal, kis keresetű pályakezdők életkörülményeit javította és javítja.

Egyszóval, kedves képviselőtársam, ha összegezzük a fiatalok munkábaállási lehetőségeit, kereseteit, szociális ellátását, lakáshiteleit növelő és adóit csökkentő intézkedések hatását, akkor egyértelműen látható a fiatalok életkörülményeinek az előző kormányzati ciklushoz mérteni gyors javulása. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nincs teendő, hiszen erről szól ez a kitűnő kormányjelentés.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai