Készült: 2020.08.03.12:10:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap, 159. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás egészségügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:57

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az Országos Mentőszolgálatnál az elmúlt két évben végrehajtott orvosi-mentőtiszti óraszámfejlesztések eredményeként lehetőség nyílt az esetkocsi-szolgáltatás időtartamának a jelentős növelésére, azonban több megyei mentőszervezet szakember hiányában csak nagy nehézségek árán tudta megvalósítani az esetkocsik óraszámnövelését.

Megfelelő számú, magasabb szakképzettségű munkaerő jelentkezése esetén van csak mód a tervbe vett létszámfejlesztések megvalósítására, s ennek eredményeként a szóban forgó fonyódi és a szomszédos marcali mentőállomásokon is az orvosi-mentőtiszti szolgálat állandó, 24 órában történő működtetésére, úgy, ahogy azt képviselő úr egyébként szakmailag jól alátámasztva, teljes joggal és nyilván a betegek érdekében kívánja. Elősegítheti a lakosság hatékonyabb és gyorsabb sürgősségi, vagyis mentőellátását annak a törekvésünknek a megvalósítása, melynek értelmében a mentőállomásokat és az alapellátásban fontos szerepet játszó központi ügyeleti szolgálatokat, háziorvosi ügyeleteket igyekszünk funkcionálisan, s ahol ez kivitelezhető, fizikailag is összevonni, kihasználva ezzel a sürgősségi ellátásra szakmailag felkészített orvosok bevonásának lehetőségét a mentési feladatok ellátására. Ez az együttműködés a beteg számára előnyös megoldásokat hoz; ebben a különböző térségekben egymástól nagyon eltérő, de jó megoldások is kialakultak az utóbbi két évben.

A konkrét kérdésére visszatérve a következőket tudom mondani. Tájékoztatni tudom arról, hogy a területi ellátási helyzetet áttekintettük, a Somogy megyei mentőszervezet megvizsgálta a megyében szolgálatot teljesítő mentőgépkocsik szolgálati idejének helyzetét, és most, október 1-jétől visszaállította a Fonyódon szolgálatot teljesítő esetkocsi nonstop, vagyis - ahogy ön kérte - 24 órás működtetését azzal, hogy újraszabályozta a térségben nappal szolgálatot teljesítő, döntően nem sürgős betegszállítást végző mentőgépkocsik szolgálati idejét.

Ezt a megoldást, hangsúlyoznom kell, nagyban segítette az a kormányzati intézkedés is, amelyik a mentőszolgálat kivonuló állománya munkahelyi pótlékát éppen október 1-jétől visszamenőleges hatállyal a kétszeresére megemelte. Ettől az intézkedéstől azt is várjuk, hogy egyrészt a kivonuló állomány mentődolgozóinak, mentőápolóinak a pályán maradása mintegy - a jelenlegi tendenciáktól eltérően - javuljon, másrészt pedig egyre több felkészült, jól képzett mentőtiszt és mentőápoló jelenjen meg ebben a nagyon fontos és a beteg számára valóban - ahogy ön mondta, képviselő úr - létkérdésszámba menő szolgálatban.

Kérem tisztelettel a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai