Készült: 2020.10.28.18:24:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

11. ülésnap, 107. felszólalás
Felszólaló Dr. Csillag István
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:20

Felszólalások:  <<  107  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azért örülök, hogy újra és újra tudok az MFB-ről beszélni, mert így beszámolhatok arról az előrehaladásról, ami az elmúlt három hétben azon ügyek feltárásában bekövetkezett, amit önök hagytak nekünk itt hátra. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

Bízom benne, hogy a következő héten és azután is hasonló interpellációkra sor kerül, hiszen önök még csak arról kérdeznek, hogy mi fog történni, én viszont arra tudok válaszolni, hogy mi történt. (Derültség az MSZP soraiban.) És azt gondolom, hogy a tények ebből a szempontból az önök szavainál talán fontosabbak lesznek.

Mi történt? Az történt, hogy kineveztek egy igazgatót, az egyik ügyvezető igazgatót, egy kínai mondásnak a jegyében, hogy ugyanis nem mindegy talán önöknek, de nekünk igen, hogy milyen színű a macska, az a kérdés, megfogja-e az egeret. A tegnapi hírek arról szólnak, hogy az egyik egér megvan. (Taps, derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

Mi alapján, hogyan történt a kinevezés? Úgy történt a kinevezés, hogy van egy bankár, aki tanít az iskolákban, természetesen nem mindig jár el nyilván hibátlanul, de egyetlen olyan ügyet nem ismerünk mi, amely bizonyítottan azt a vádat, amit ön itt megfogalmaz, megfelelően az elnök úr, akinek a kijelentésére hivatkozik, fel tudta volna használni, amikor kértük, hogy hozzájárulását adja-e ahhoz, hogy kinevezze a tulajdonosi jogkört gyakorló miniszter Erős urat a testületbe, az engedélyt megadta. A krónikák persze fel fogják jegyezni, hogy milyen megjegyzéseket fűzött ehhez, de sajnos a kormány és a kinevező kénytelen az engedélyokiraton szereplő igenes engedélyt felhasználni a kinevezések előtt.

A harmadik kérdésére már részben választ adtam az előző interpelláció kapcsán. A kormány intézményes biztosítékokat teremt, és nem személyeket kutat, de amíg az MFB esetében a felderítés, hogy tudniillik ott egyáltalában mi történt, zajlik, addig nyilván nagyon nehéz arról beszámolnom önnek, hogy milyen módon akadályozzuk meg azt, ami már többé-kevésbé tény, hogy az MFB is ugyanarra a sorsra jusson, mint amiről ön itt beszámolt.

 

(12.10)

 

Az utolsó apró megjegyzést még engedje meg nekem: én nem hiszem, hogy a Gazprom kétes hírű. Lehet, hogy vannak ehhez kapcsolódó csoportok, a Gazprom Oroszország legnagyobb és nemzetközileg ismert vállalata, amellyel még az önök idején is kötöttek további szerződést.

Köszönöm a kérdést, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  107  >>    Ülésnap adatai