Készült: 2020.10.21.04:06:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

11. ülésnap, 105. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:50

Felszólalások:  <<  105  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Mélyen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Mark Twain szerint az emberi faj két csoportra osztható. Az egyikbe azok tartoznak, akik kölcsönadnak, a másikba azok, akik hiteleznek. Azt persze még a jeles amerikai sem sejthette, hogy a '90-es évek zavaros vizeiben kifejlődik egy harmadik, hibrid faj, mely e tevékenységeket egyszerre űzi, természetesen szigorúan a saját hasznát követve.

Ebbe az új fajba tartozik történetünk hőse, Erős János, akit három hete meglehetősen furcsa körülmények között neveztek ki a Magyar Fejlesztési Bank élére. Fiatal kora ellenére Erős János kifejlett, virulens mintapéldánya ennek az új típusú embernek. Legfőbb jellemzője, hogy határozott kézzel vezeti a tönk szélére a rábízott pénzintézeteket, majd figyelemre méltó ügyességgel siklik ki a pénzügyi felügyelet hálójából. Vegyünk egy-két példát!

1990 és 1995 között az ő kitűnő irányítása alatt, akut tőkehiány miatt kis híján felborult az Általános Értékforgalmi Bank hajója, melyet csak a kétes nevű Gazprom-csoport súlyos milliárdjaival lehetett egyensúlyba hozni. Aztán 1999-re, Erős négyévi lázas tevékenysége után a K& H mérlegfőkönyve 7,6 milliárd forint hiányt mutatott. Ám téved, aki a fentebb elmondottak hallatán megkérdőjelezi Erős szakmai kompetenciáját; téved, hiszen a csőd szélére juttatott bankok Erőst és szakértői gárdáját anyagilag a legcsekélyebb mértékben sem érintették, sőt. A Kereskedelmi és Hitelbank brókercége például a bank vezető munkatársaitól 270 százalékos árfolyamon megvette a K& H-részvényeiket, amelyekhez tulajdonosaik - nyilván nem fogják kitalálni - privatizáció során jutottak, 50 százalékos baráti áron. Az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek. Pestiesen szólva, ettől gyullad meg az ember fejében a szalma, ahogy a villamosmegállóban hallottam. (Derültség az MSZP soraiban.)

A kérdés most már csak az, hogy a szakértelemben egymást túllicitáló MSZP közeli bankárok közül miért éppen Erdős Jánosra esett a választás. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Erős János!) Köszönöm. Nos, Wittgenstein óta tudjuk: amire kérdés van, arra válasz is van. És a nagyon kíváncsiak találhatnak is egy nyomot a Népszabadság egyik három héttel ezelőtti számában, mely talán elvezethet a megfejtéshez. A jobboldali kötődéssel aligha vádolható napilap tényként kezeli, hogy Erős János közeli jó barátja Medgyessy Péter úrnak, és tulajdonostársa a tiszapüspöki Aranykorona Rt.-ben. A kép lassan összeáll.

Mindezek után már csak azt kérdezem a miniszter úrtól: a baráti szálakon túl milyen indokok szólnak még Erős Jánosnak az MFB élére való kinevezése mellett? Nem tartja-e megfontolandónak a PSZÁF elnökének kijelentését, hogy nem mindegyik, kinevezésre szánt vezetőjelölt személyéről mondható el, hogy köztiszteletben álló és etikailag támadhatatlan? Hogyan tartja elkerülhetőnek (Az elnök jelzi az idő leteltét.), hogy az MFB, az ország bankja, az említett pénzintézetek sorsára jusson?

Köszönöm a megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  105  >>    Ülésnap adatai