Készült: 2020.08.10.14:06:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap, 152. felszólalás
Felszólaló Korondi Miklós (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:54

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az első Orbán-kormány 2000. december 26-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 45. évfordulójára tekintettel rendeletet hozott az 1945-63 között törvénysértő módon elítéltek, valamint az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, továbbá az egyes személyes szabadságot tartósan korlátozó intézkedések hatálya alatt álló személyek részére járó juttatásokról. A juttatás összegét 20-50 ezer forint között állapították meg, az ítéletek súlyosságának arányában. Ez nagyon magasztos és tiszteletre méltó kezdeményezés volt, hiszen '56-os hőseink megérdemlik a támogatást, tetteikért örökre tisztelgünk előttük, és hálásak vagyunk.

A probléma csak az, hogy a kormányrendelet hatálybalépése óta lassan eltelt egy évtized. Ez idő alatt a juttatás értéke csökkent, mivel az árak óriási tempóban emelkedtek. A köztünk élő '56-os hősök száma pedig egyre fogy. Ezért arra kérem a tisztelt miniszter urat, az államtitkár urat és a kormányt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc közelgő 55. évfordulójára tekintettel hozzanak egy új rendeletet, amelyben az 1945-63 között a fent említett személyek részére a juttatásokat realizálják, és a mai napig hatályban lévő összegeket legalább a kétszeresére emelik.

A pozitív válasz reményében kérdezem az államtitkár urat, mikor áll szándékában a kormánynak az egyes tartós időtartamú szabadságelvonást elszenvedettek részére járó juttatási összegeket megemelni.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai