Készült: 2020.09.25.19:58:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2009.11.09.), 42. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:25


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA (független): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Közismert az Országos Rádió és Televízió Testület botrányos döntése, közismert az is, hogy a döntés nyomán az ORTT elnöke lemondott, közismert az is, hogy a két vesztes fél bírósági eljárást kezdeményezett, amelyben a bíróság soronkívüliséget rendelt el. Közismert az is, hogy hiába figyelmeztetett előre a köztársasági elnök, a miniszterelnök, hiába véleményezett előre a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a tisztességtelen döntés megszületett. Olyan személyek nyertek, akiket ki kellett volna zárni az eljárásból. Közismert az is, tisztelt képviselőtársaim, hogy a határon túl ment mindennek a botránynak a híre, és következményét egy egész ország fogja viselni. Az Economist és a Financial Times foglalkozott a kérdéssel, a véleményformálók a világ minden pontján olvassák azt, hogy milyen eljárások folynak Magyarországon.

Volt ebben néhány érdekes mondat is, ami meglepett mindannyiunkat, és úgy gondolom, emellett szó nélkül nem mehetünk el. Olyanok keresték meg a két érintett céget, akik a két párt képviselőjelöltjének mondták magukat, és felajánlották, meghosszabbítják engedélyeiket, ha a pártok megkapják a cégek tőkéjének 50 százalékát. A Sláger Rádiót tulajdonló cég alelnöke, Barbara Brill névvel, arccal vállalta, aki a lapnak úgy nyilatkozott, egyértelműnek tűnő alkut ajánlottak annak fejében, hogy a párt támogasson bennünket a pályázaton.

Tisztelt Képviselőtársaim! Közismert a nemzetközi botrány is, és ebben mindannyian tudjuk, hogy van még egy eljárás, amelyik visszaadhatja az eljárássor becsületét. Hiszen van egy olyan kormányzati hivatal, amelyik jogosult és jogszabály alapján egyedül jogosult kiadni azokat az engedélyeket, amelyek szükségeltetnek ahhoz, hogy az új rádió működését meg tudja kezdeni. A miniszterelnök úr nemrégiben azt mondta, hogy sajnos az ORTT az ő hatáskörén kívül van, az ORTT csak a törvényeknek van alárendelve, nem tud ezzel mit kezdeni. Azonban az a kormányzati hivatal, képviselőtársaim, amelyik az engedélyeket kiadja, a kormány felügyelete alatt álló Nemzeti Hírközlési Hatóság, és külön jogszabály alapján ennek felügyeletét is a kijelölt miniszter látja el.

Tisztelt Képviselőtársaim! Miután per van folyamatban, a perben soronkívüliséget rendelt el a bíróság elnöke, ezért magam is úgy ítélem meg, hogy összefügg a közigazgatási eljárás a peres eljárással. Magam azt javasoltam, hogy ezért egy olyan felfüggesztő eljárásra volna szükség, amit egyedül a kormányzati hivatal tehet meg. Kérdésem vagy kérésem az, hogy eldőlhet ma az, hogy a kormány és a kormányfő kinek vagy minek az oldalán áll: a korrupciós eljárás oldalán vagy a tisztességes piaci verseny oldalán.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai