Készült: 2020.01.28.09:13:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2011.05.23.), 158. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 1:36


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hát, ön most megint jó sokat kérdezett, de kérem, gondoljuk át együtt újra a kormányprogram ön által is idézett sorait. Bízom benne, hogy figyelmes olvasással az ön számára is világossá válik, hogy nincs semmiféle ellentmondás a kormány programja és a kormány tettei között.

Minden társadalom kiemelt feladata az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága. Éppen ezért a mi szociális biztonságot teremtő politikánk egyik sarokpillére lesz az idős embereket szolgáló politika. Ez számukra ennek a társadalmi rétegnek a megbecsülését és biztonságát hivatott megteremteni. Ha jól figyelt, a kormányprogram az idősek tiszteletéről, megbecsüléséről, az ő szociális biztonságuknak a megteremtéséről szólt. Gondolom, ezzel ön is egyetért.

Képviselő úr! A nyugdíjkorhatárt önök már kétszer is felemelték az elmúlt években. Két évvel ezelőtt emelték fel utoljára, 65 évre, mégpedig azzal az indokkal, hogy az átlagos várható élettartam 3 évvel meghosszabbodott, az idős kor küszöbe kitolódott. Azaz önök is úgy gondolják, hogy nyugdíj az időseknek jár. Ugyanakkor az, amiről ön kérdezett engem az alkotmánymódosítás kapcsán, egy másik területet érint, ott nem idősekről, hanem sokszor 40-45 évesekről van szó.

Tisztelt Képviselő Úr! Ma, amikor Magyarországnak még évekig 2500-3000 milliárd forint adósságot kell törlesztenie a szocialista kormányok felelőtlen gazdaságpolitikájának következtében, elfogadhatatlan az emberek számára, hogy egy például 44 éves képzett és életerős fiatal ember nyugdíjba vonuljon. A társadalmi igazságosság követeli meg lépéseinket.

Kérem válaszom elfogadását, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai