Készült: 2020.01.29.15:32:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap (2011.05.16.), 68. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:25


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt állítja, hogy a "magát nemzetinek tartó" kormány lemondott a nemzeti filmművészetről. Először is tisztázzunk valamit! A kormány valóban nemzeti kormány, mégpedig a nemzeti együttműködés kormánya. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban. - Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Képviselő Úr! Az előző kormányok idején tett felelőtlen ígéretek és megalapozatlanul vállalt kötelezettségek következtében mély válságba sodródott a magyar filmszakma. Ezt ön sem vitatja.

A magyar mozgóképipar megmentése érdekében is lépéseket tett és tesz a nemzeti együttműködés kormánya. Konzultációsorozat folyamán találkoztunk a teljes filmszakmával. Elkészítettünk egy részletes problématérképet, és mindent megteszünk azért, hogy megoldást találjunk az elmúlt évtizedben felgyűlt filmes adósság kezelésére és a bajba jutott filmesek megmentésére.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt is mondja, hogy nem akarja Andy Vajna tisztességét megkérdőjelezni. Pedig pontosan ezt teszi, képviselő úr, és ez nem helyes. Ön pontosan úgy beszél, mint az önök parlamenti elődei, a szabad demokraták: hasonlóan vádaskodik és csúsztat. Például képviselő úr azt állítja, hogy összeférhetetlenséget lát. Ezzel szemben az az igazság, hogy Andy Vajna nem elnöke és nem tulajdonosa sem az Intercomnak, sem a Korda Stúdiónak. Andy Vajna hosszú évek óta dolgozik a filmszakmában, olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint annak a világszerte is működő és elismert feltételrendszernek a kidolgozása, amelyen keresztül minden műfajú film eljuthat a közönséghez. Produceri karrierjét nemcsak a sokat emlegetett Rambo- és Terminátor-filmek jelzik, hanem a Berlinben Arany Medvét nyert Music Box vagy az Evita és az Angyalszív. Munkásságát a világon mindenütt elismerik, hozzáértése nem vonható kétségbe.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt is kérdezi, hogy miért olyan biztos a kormány abban, hogy az üzletileg sikeres filmek művészi értéke is magától értetődő, írta az interpellációban. Hadd fordítsam meg ezt a kérdést! Miért értékeli le ön a közönség ízlését? Hiszen ami közönségsiker, nem jelenti azt, hogy az művészileg értéktelen. Azt ugye ön sem gondolja, hogy a biztos művészi érték mércéje egyenlő azzal, hogy senki sem vált rá jegyet a moziban?

Ön kétségesnek nevezi azt, hogy egy nagyon szűk grémium dönt a filmek létrejöttéről. Teszi mindezt úgy, hogy közben ön is pontosan tudja, hogy eddig is néhány fős kollégiumok döntöttek a megvalósításra javasolt forgatókönyvekről. Ön szerint helyes volt az a megoldás, amit a szocialista-szabad demokrata kormányok tettek? Ön szerint megengedhető, hogy alig néhány ezer ember által látott filmeket támogassunk a magyar adófizetők pénzéből milliárdokkal? Ön szerint elfogadható, hogy 5,1 milliárd forintnyi banki hitelállományt és több mint 2 milliárd forint egyéb kötelezettséget halmozzanak fel? Majd ön rajtunk kéri számon, hogy miért nem rendezi egy olyan nemzeti kormány a tartozást, amely semmilyen szinten nem tehető felelőssé ezen adósságállomány felgyülemléséért.

Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésére, hogy lesz-e még magyar filmművészet, az egyértelmű válasz: igen, lesz. Tiszta, átlátható pályáztatási és támogatási folyamat jön létre. A források felosztásával hamarosan elindítjuk a konszolidációt.

Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti kormány nem mondott le a nemzeti filmművészetről, hanem annak felvirágzásán dolgozik. Ezt segíti áldozatos munkájával Andy Vajna is. A magyar filmművészet eddig sem és ezután sem kerül üzleti alapokra. A sikernek ugyanis kétféle útja van: a magyar filmes fesztiválsiker és a magyarországi és nemzetközi mozisiker. 2010-ben a moziforgalmazásra került 37 magyar film összesen 410 ezer nézőt vonzott a filmszínházakba, öt éve még ez majdnem egymillióval több néző volt. Azt hiszem, egyetért velem abban, hogy ez megengedhetetlen.

(15.00)

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottakkal ellentétben a filmekhez nyújtott állami támogatások összege nyilvánosságra kerül, az adófizetők számára ellenőrizhető lesz minden filmre költött forint. Nem lesz utófinanszírozás, addig nem indul el egy film készítése sem, amíg a Filmalap nem lát pénzügyi garanciát a befejezésére. Az állami tulajdonban lévő filmstúdiók veszteségesen működtek; a Mafilm pedig - az ön állításával ellentétben - nem szűnik meg, a cég eddig is üzleti alapon működött, de sajnos a csőd szélére került. Mostantól átgondolt, új üzleti koncepcióval lesz versenyképes a piacon. Ami a többlettámogatás esetén a Nemzeti Filmalaphoz a reményeink szerint befolyó bevételi részesedést illeti: a koncepció lényege, hogy a keletkező bevételt további magyar filmek megvalósítására lehessen fordítani. Remélem, ön szerint ez nem baj.

Kérem, a válaszomat most is fogadja el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai