Készült: 2020.01.29.21:31:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2011.05.09.), 96. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt kérdezi, hogy mit kíván tenni a minisztériumunk a megyei közgyűjtemények és közművelődési intézmények önállóságának megőrzése érdekében. Képviselő úr, minden tőlünk telhetőt szeretnénk megtenni ezért. Miről van szó? Arról van szó, hogy olyan intézmények működési nehézségeiről beszélünk, amely intézmények a vidéki kultúra letéteményesei, bástyák ezek a vidéken, a megyei múzeumok, a megyei könyvtárak és azok az intézmények, mert ahol vannak, ott igazán ők elérhetők az emberek számára. Azt gondolom, hogy e tekintetben tehát mindent meg kell tennünk az ő működésükért.

Miről is van szó ezeknél az intézményeknél? Arról, hogy itt kettős felelősség a fenntartás: alapvetően a megyei önkormányzatok a fenntartói az intézményeknek, de az állam, a kormány nem mondhatja azt, hogy ez csak megyei feladat. Nem is mondja egyébként, mert bizonyos mértékben normatívákon keresztül mintegy fenntartói segítséget, fenntartási segítséget is nyújt az önkormányzatoknak. Ezért gondolom azt, hogy helyes, ha véleményt nyilvánítunk, a kormányzat is véleményt nyilvánít erről az ügyről.

Miről van szó? Arról, hogy szakpolitikai oldalról minden esetben kifejtjük álláspontunkat, amikor egy közművelődési vagy közgyűjteményi intézmény szakmai, gazdasági önállóságáról van szó, és azt mondjuk, hogy meg kell őrizni, meg kell teremteni ezt az önállóságot. Ez egy nagyon fontos minisztériumi álláspont, és ezt következetesen képviseljük. De hozzá kell tennem azt, amit nyilván a képviselő úr is tud, hiszen a Fejér megyei önkormányzatnál végzett kulturális bizottsági elnöksége idején meg is tapasztalta a gyakorlatban, hogy ilyen esetekben egy minisztérium véleményt mondhat csak. És ez egy véleménynyilvánítás, amivel mindig élünk, de a véleményezési jogkörünk, amit a törvény biztosít, az erre elég. Mi abban bízunk, hogy a véleményünket figyelembe is veszik.

A következő egy percben pedig a többi kérdésre is szeretnék válaszolni. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai