Készült: 2020.09.25.18:51:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

305. ülésnap (2013.09.24.), 198. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, nehezen vitatkozunk, hiszen jelenleg a 2012. évi költségvetésről van szó, és a költségvetések fejezetekből, számokból állnak. Természetesen arról lehet vitatkozni, hogy 1990-től vagy 2004-től vagy '87-től mi az egyenlegünk az Európai Közösségekkel vagy az Európai Unióval, azonban jelenleg a 2012. évi költségvetést nézzük, és a számok makacs dolgok.

Egy biztos, hogy Magyarország a számok szerint tehát nem ráfizetéses, sőt. Ha megnézzük a magyar mezőgazdaságot, ha nincs földalapú, területalapú kifizetés, akkor nem tudom, hogy ebben a pillanatban hol állna a magyar mezőgazdaság.

(16.10)

Az más kérdés, hogy 2004-ben kezdtük el a csatlakozásunkat, és akkor a földalapú támogatásunk sajnos az akkori szocialista kormány tárgyalásainak eredményeképpen 25 százalékról indult. 2012-ben értük el a 100 százalékot a földalapú, illetve területalapú kifizetéseknél, ami 62 ezer forint jelenleg. Úgy hiszem, jó úton vagyunk, és igenis az új földtörvény is hozzásegít ahhoz, hogy Magyarország megvédje az érdekeit.

A mezőgazdaság szempontjából természetesen más kérdés, hogy 2000 óta mennyi piacot veszítettünk el csak itthon - nyilván multinacionális cégek tevékenysége következtében is -, de azt hiszem, hogy a vidék Magyarországának mezőgazdasági megújulása jó úton van ahhoz, hogy a korábbi piacainkat legalább részlegesen vissza tudjuk szerezni.

Úgy hiszem tehát, hogy most számon kérni azt ettől az évtől, hogy veszteségesek vagyunk, és ettől a kormánytól, úgy hiszem, hogy egészében kell látni; nem most kezdődött ez a történet. Mi megpróbáljuk a magyar érdekeket képviselni minden tekintetben Brüsszelben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai