Készült: 2021.09.20.15:47:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 190. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! A polgári kormány kiemelt feladatának tartotta országunk kultúrájának megismertetését szerte a világban. Ennek érdekében fontos kezdeményezéseket indítottunk el, mint például az Europalia Hungária brüsszeli rendezvénysorozata, a magyar kulturális évad Franciaországban, az olaszországi kulturális évad és a Magyar Magic angol évad előkészítése.

A polgári kormány a külföldi kulturális intézetek hálózatát megerősítette, feladatai koordinálására létrehozta a Kulturális Intézetek Igazgatóságát. Az intézetek működtetésére és a programokra szánt költségvetési támogatást az 1998-as állapothoz képest 2002-re megkétszereztük. Komoly fejlesztést bonyolítottunk le az intézményhálózat bővítése tekintetében, '99-ben megnyílt a londoni intézet, 2001-ben New Yorkban a kulturális központ és Tallinnban a magyar intézet, Budapesten pedig a Közép-európai Kulturális Központ. A polgári kormány megalapította a Brüsszeli Kulturális Központot, nem titkoltan azzal a céllal, hogy hazánk európai uniós csatlakozásának idejére már Brüsszelben is működjön kulturális intézet. 2002-ben megkezdtük az intézet beindításával kapcsolatos előkészületeket, a kormányváltást követően azonban nem tudjuk, mi történt ez ügyben.

Hiller István miniszter úr a beiktatása előtti bizottsági meghallgatáson és sajtónyilatkozataiban is fontos és kiemelt szerepet szánt a magyar kultúra külföldi bemutatásának - a külföldi évadok folytatása ezt a szándékot látszik igazolni, ennek örülünk. De ugyanezen cél megvalósításának másik eszköze, a külföldi intézetek megerősítése, bővítése, működési feltételeik javítása is fontos dolog lenne, de úgy látjuk, hogy erre már kevesebb a figyelem, és nem jut megfelelő támogatási keret.

Ezért kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól: nem gondolja-e, hogy éppen hazánk európai uniós csatlakozása lett volna a legmegfelelőbb alkalom az új brüsszeli intézet megnyitására, és egyetért-e ön azzal a megállapítással, hogy minisztériuma komoly kulturális diplomáciai lehetőségeket szalasztott el? Kit terhel a felelősség, hogy a brüsszeli intézet még mindig nem kezdhette meg a működését?

Várom a válaszait. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai