Készült: 2020.10.31.05:52:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap, 198. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  198  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar gazdaság elismerésre méltó teljesítménye tette lehetővé, hogy a „Magyar falu” program keretében elinduljon Magyarország egyik legnagyobb falufejlesztési programja. A program nem titkolt célja, hogy a kistelepüléseken élők életét is megkönnyítsék, és a vidék megtartóereje növekedjen. A „Magyar falu” program az elmúlt évek egyik legnagyobb vidékfejlesztési programja, amelynek köszönhetően a falusi útalappal és a falusi CSOK-kal együtt 150 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a kistelepülések. Fontos kiemelni, hogy a fenti összeg kizárólag hazai forrást jelent, nem uniós pénzekről beszélünk.

Nem volt azonban mindig így, hiszen jól emlékszünk a szocialista kormányzás időszakára, amikor nemcsak a kistelepüléseket, de még a nagyvárosok önkormányzatait is a totális eladósodásba kényszerítette a szocialista kormány rossz gazdaságpolitikájának köszönhetően.

Szerencsére már mindez a múlté. Örvendetes, hogy a kormány, miután helyre rakta az ország államháztartását, átvállalta az önkormányzatok adósságát, meghirdette a „Modern városok” programot. Most az elért eredményekből, a javuló gazdasági sikerekből a magyar falvak is kivehetik részüket. Mondanom sem kell, hogy abban a térségben, ahonnan én jövök, a szatmár-beregi térség országgyűlési képviselője vagyok, ezek a pályázati források rendkívül fontosak. Annak érdekében, hogy a fiataljaink ne költözzenek el olyan nagy számban a városokba, fontos, hogy méltó életkörülményeket teremtsünk. Nagy örömömre szolgál, hogy a program például forrást biztosít a közösségi terek fejlesztésére, s nem utolsósorban a helyi és nemzeti identitástudat erősítésére is van lehetőség pályázni.

Tisztelt Államtitkár Úr! A „Magyar falu” program keretében megvalósuló fejlesztéseket már sokan várják, remélem, lesz folytatás is a jövőre nézve. Mindezek után tisztelettel kérdezem, mik az eddigi tapasztalatok a „Magyar falu” program pályázatai kapcsán. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  198  >>    Ülésnap adatai