Készült: 2021.01.19.21:51:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap, 58. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:56

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt írja az interpellációjában, amit meglehetősen szabad előadásban közölt itt mindnyájunkkal, hogy "milyen módon beszélhetünk valós ágazati bérfejlesztésről, és eme rendelkezés által megint pénzt vesznek ki az egészségügyi dolgozók zsebéből?", ez az utolsó hangsúlyos mondata a leírt anyagban, ami bekerül a Ház dokumentációjába.

Ezért engedje meg, képviselő úr, hogy először is elmondjam, hogy mi nem veszünk ki pénzt az egészségügyi dolgozók zsebéből, pénzt önök, szocialisták vettek ki az emberek, köztük az orvosok, ápolók zsebéből, amikor elvették a 13. havi bérüket és nyugdíjukat. (Dr. Józsa István közbeszólása.) Pénzt önök, szocialisták vettek ki az emberek, köztük az egészségügyi dolgozók zsebéből is, amikor például a bérek helyett a gyógyszerek árát emelték, sőt önök még a betegek zsebéből is pénzt vettek ki (Közbeszólás az MSZP soraiból: Visszaadtátok?), amikor bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Tisztelt Képviselő Úr! Mindezek ellenére mindig nagy öröm számomra, ha egy szocialista képviselő elismeri - ahogy ön itt szóban is utalt rá és le is írta -, hogy a kormány végre több lépésben emelte az egészségügyi dolgozók bérét; tettük ezt azok után, hogy önök, szocialisták hét éven keresztül egy fillérrel sem emelték azt. Úgy látom azonban, hogy megzavarta önt az, hogy kénytelen elismerni az idei béremelést, ezért fordulhatott elő, hogy zavarában olyan logikai útvesztőbe tévedt, aminek a vége az, amire utaltam, hogy megint pénzt veszünk ki az egészségügyi dolgozók zsebéből. Sőt, ez már nem is útvesztő, tisztelt képviselő úr, ez maga a szocialista zsákutca, amibe már sokszor próbálták belevezetni ezt az országot, de kérem, nyugodjon meg - ha a kormány emeli az egészségügyi dolgozók bérét, az emelés. Ehelyett ön csökkentésről beszél, és mondja ezt akkor, amikor 90 ezer egészségügyi dolgozó bérét emeltük visszamenőlegesen. Lehet, hogy abból ered a zavara, hogy sem ön, sem a szocialista elvtársai nem szavazták meg az orvosok és ápolók mostani béremelését.

Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálattal látom azt is, hogy zavara kiterjed az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat műszakpótlékokat érintő szabályozására is, ugyanis az semmilyen új szabályozási elemet nem tartalmaz a jelenlegi, 2012. július 1-jétől hatályos szöveghez képest, a módosítás kizárólag jogtechnikai pontosításra irányul.

Tisztelt Képviselő Úr! Az új jogszabály ezzel a módosítással lehetőséget biztosít a kedvezőbb szabályozás fenntartására.

Azt is szeretném önnek elmondani, nehogy tévedésben maradjon, hogy az egészségügyi dolgozókra vonatkozó szabályozás 2001 óta van hatályban. Hangsúlyozom, hogy az egészségügyi dolgozók érdekében a benyújtott törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy többműszakos munkaidő-beosztást lehessen megállapítani akkor is, ha a munkáltató napi üzemelési ideje meghaladja a munkavállaló napi teljes munkaidejét, és a munkavállalók időszakonként rendszeresen egy napon belül egymást váltva végzik azonos tevékenységüket. Ebből adódóan olyan egészségügyi dolgozók is jogosulttá válnak a pótlékra, akiket az új munka törvénykönyve alapján ez egyébként nem illetett volna meg.

Tisztelt Képviselő Úr! Láthatja, hogy a kormány mindent megtesz az egészségügyi dolgozók érdekében, és minden lehetséges eszközt fel kíván használni azért, hogy az egészségügyi dolgozók semmilyen tekintetben se kerülhessenek hátrányosabb helyzetbe, és a közalkalmazotti szférában a jogszabályok alapján biztosított kedvezmények a részükre is a továbbiakban is fennmaradhassanak.

Végül emlékeztetném önöket, szocialistákat arra ismét, mert tudom, hogy szelektív a memóriájuk, hogy a kormány emelte a béreket, míg önök 2003 óta nem; a kormány adott pénzt az egészségügyi dolgozóknak, míg önök, szocialisták pénzt vettek el tőlük.

Ez az igazság, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai