Készült: 2021.01.24.06:46:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap, 56. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:56

Felszólalások:  <<  56  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A hosszú cím néhány nagyon egyszerű kérdést takar, amelyet az interpellációm végén szeretnék majd feltenni. Ezek a kérdések arra vonatkoznak, hogy az egészségügyben, az egészségügyi dolgozók között miért tesz különbséget a kormányzati szabályozás a folyamatos műszakban dolgozók és az állandó nappalos, illetve állandó éjszakás műszakban dolgozók között.

Kétségtelen, hogy a munka törvénykönyvéhez képest a pótlékok szabályozásában vannak figyelemre méltó kivételek és kitételek a kormányzat munkájának eredményeként, ugyanakkor a mostani szabályok szerint azok, akik folyamatos nappali vagy folyamatos éjszakai műszakban dolgoznak, elesnek a délutáni, illetve az éjszakai pótlékoktól. Ez az éjszakai pótlék tekintetében 50 százalékkal kevesebbet, a délutáni pótlék esetében pedig 15 százalékot jelent.

Akkor, amikor az indokolásról volt szó, elhangzottak azok az érvek, hogy az állandó éjszakás, illetve az állandó nappalos munka nem terheli meg annyira a dolgozó szervezetét, nem változtatja meg annyira az életkörülményeit, mint a folyamatos műszakban dolgozóké. Talán ez a nappali műszakban dolgozókra elfogadható is lenne, ugyanakkor nem indokolható az, hogy vajon az éjszakai műszakban dolgozók munkája miért ér kevesebbet azokhoz képest, akik folyamatos műszakban dolgoznak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Bizonyára értik a kérdés lényegét, és bizonyára az államtitkár úr is érti a kérdés lényegét. Arról van ugyanis szó, hogy ugyanazért a munkáért ugyanolyan körülmények között valakik kevesebbet kapnak, hiszen azt meg kell jegyezni, hogy az egészségügyben általában 12 órás a műszak, 12 órás napi munkával lehet azt biztosítani, hogy megfelelő legyen az ellátás és megfelelőek legyenek a betegápolás, betegellátás személyi feltételei, éppen azért, mert nagyon kevesen vannak most már orvosok is, de szakdolgozók is. Ezért tehát a kérdés úgy vetődik fel, hogy vajon érdemes-e konfliktust szítani az egészségügyben dolgozó, egyébként nagyon sok munkát végző emberek között, olyan szakdolgozók között, akik az állandó nappalos, illetve az állandó éjszakás munkát azért vállalják, mert vagy a családi körülményeik, vagy az egészségi állapotuk, vagy éppen a másod- vagy a harmadállásuk az, ami szükségessé teszi, hogy egy kiszámíthatóbb, más, nem folyamatos munkarendben dolgozzanak.

Ezért tehát, tisztelt államtitkár úr, a kérdés az, hogy vajon szándékoznak-e változtatni ezen a helyzeten, amelyben ugyanazért a munkáért másfajta pótlékot kapnak a dolgozók, illetve hogy megéri-e ebben a sokat szenvedett ágazatban konfliktusokat szítani a dolgozók között.

Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  56  >>    Ülésnap adatai