Készült: 2020.10.31.14:36:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap (2009.12.01.), 40. felszólalás
Felszólaló Pettkó András (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:03


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PETTKÓ ANDRÁS (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A hozzászólásom elején azt szeretném kiemelni, nagyon furcsa volt, hogy a parlament honlapját, a www.parlament.hu-t átolvasva, noha azt gondoltam az általános vita végén, az általános vitaszakasz végén, hogy szinte valamennyi frakciótól fog beérkezni módosító javaslat, de ha valaki megnézi, akkor a 384 országgyűlési képviselő közül egyedül voltam, aki benyújtottam módosító javaslatot ehhez a nagyon fontos országgyűlési határozati javaslathoz.

(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ez számomra azt jelenti, hogy mind a Fidesz, mind a KDNP képviselői olyan rossznak találják az előterjesztést, hogy nem szerettek volna dolgozni azon, hogy valamelyest módosítsák, valamelyest javítsák a benyújtott országgyűlési határozati javaslatot, mint ahogy azt is jelenti, hogy az MSZP képviselői számára ez az országgyűlési határozati javaslat így egy az egyben elfogadható, és a Szabad Demokraták Szövetségének a frakciójára is ugyanezt tudom elmondani.

Azt gondolom, fontos lett volna, hogy nyújtsunk be hozzá pontosító, javító módosító javaslatokat. Én magam az 1-19. sorszámon levő valamennyi módosító javaslatot azért nyújtottam be, mert azt gondoltam és azt gondolom, hogy azoknak a képviselőknek, akik ezzel a témával foglalkoztak az elmúlt 1, 2, 3, 4, 8 vagy 16 évben - vagy van, aki 20 éve országgyűlési képviselő -, azoknak ezt az országgyűlési határozati javaslatot el kell olvasni, és azokat a pontosításokat, amelyek fontosak, azokat javító szándékkal be kell adni.

Ha végigmegyek a benyújtott javaslatokon, akkor az 1. ajánlási pontban, ahogy elnök asszony is ezt jelezte, javaslatot teszek arra, hogy a címét az egész benyújtott stratégiának megváltoztassa az Országgyűlés.

Nézzük, mi a kettő közötti különbség! A most benyújtott javaslatnak az a címe, hogy a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai program. Én viszont azt gondolom, hogy a kábítószerkereslet- és -kínálatcsökkentési nemzeti stratégiáról kellene beszélni.

Azt gondolom, egy országgyűlési határozati javaslatnak a címe egy az egyben leképezi azt, amit fő gondolatként a társadalom számára szeretnénk üzenni. Én országgyűlési képviselőként a társadalom számára azt szeretném üzenni, hogy minél kevesebben nyúljanak az illegális és legális kábítószerekhez. Azt is szeretném üzenni, hogy nemcsak a keresletet, hanem a kínálatot is csökkenteni szükséges, magyarul a bűnüldözés is egy nagyon fontos lába ennek a stratégiának, és természetesen azt is szeretném üzenni, hogy azokat az embertársainkat, akik bajba kerülnek azáltal, hogy rendszeres fogyasztókká válnak, őket kezelésben kell részesíteni.

Ezért tettem javaslatot arra, hogy változtassuk meg az országgyűlési határozati javaslat címét, hiszen ha valaki ezt elolvassa, amit a kormány beterjesztett, abban én úgy látom, hogy az utolsó elem, a kezelés kerül jobban kidomborításra a cím miatt.

Aztán a másik javaslatom, amit örülök, hogy támogat is a kormány, hogy az ENSZ-egyezmények is kerüljenek bele. Ezt azért tartom fontos javaslatnak, mert amikor a magyar delegáció kimegy külföldre tárgyalni, akkor szükséges, hogy ezeket az egyezményeket is betartsa, szükséges az, hogy ezen egyezmények alapján történjen a mi politikánk.

A 3. módosító javaslatban "a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembevételével" című részt azért szerettem volna, ha kivételre kerül, mert meggyőződésem, hogy a mindenkori nemzeti kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a stratégiában foglalt célokra a lehető legtöbb költségvetési támogatást megadják. Bizottsági tagként az elmúlt hét évben bizottságunk egyértelműen azt mondta, amit az Állami Számvevőszék is mondott, hogy az elmúlt három évben sajnálatos módon csökkent az erre a területre elkölthető költségvetési támogatási összeg.

A következő módosító javaslat, amin természetesen lehet vitatkozni, az a 4. számú, ez pedig azt tartalmazza, hogy mely bizottságoknak kelljen a kormánynak beszámolni. Én azért tettem be a honvédelmi és rendészeti bizottságot, valamint a kábítószerügyi eseti bizottságot, továbbá az oktatási és tudományos bizottságot, mert azt gondolom, hogy amennyiben például az iskolákon belüli drogprevenciós oktatás auditálva lesz, akkor igenis az oktatási bizottságnak meg kellene tárgyalnia, hogy hogyan is alakult ez a rész. A honvédelmi és rendészeti bizottságot pedig azért javasoltam betenni, mert ez a bizottság tudna foglalkozni azzal a területtel, amely mindig vitát vált ki, hogy a rendőrségnek milyen a fellépése.

Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai