Készült: 2020.01.19.17:16:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2003.10.13.), 162. felszólalás
Felszólaló Vass Lajos
Beosztás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VASS LAJOS, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a kérdését. Sajnos, a feltett kérdés még bonyolultabb, ha az ország művésztelepeit nézzük, illetve azt a 380 ingatlant, ahol nemcsak művésztelepen, hanem műtermi lakásként működik az ingatlan. Azért is tudom, mert Szolnok megyében a szolnoki művésztelepnek a felújításán sokáig bábáskodtam, és jelenleg is egy társadalmi alelnöke vagyok a művésztelepet működtető civil egyesületnek.

Ez a 380 műtermi lakás nem tűnik olyan nagy számnak, de tulajdonképpen egy nagyon komoly alkotó generáció egészen a rendszerváltástól nagyon sok fiatal művésznek is alkotóterepe, és sajnos mindenütt hasonlóak, vagy nagyon sok esetben hasonlóak a körülmények. Éppen ezért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma július 8-án a Kulturális Érdekegyeztető Tanács ülésén megfogalmazta, hogy a műteremlakásokkal foglalkozó munkacsoportot hozzon létre. Ez ülésezett is - minden illetékes bevonásával - augusztusban, most egy felmérési folyamat és egy problématérkép készül, és várhatóan egy hónapon belül mindezeknek a megvitatására kerül sor, és ezután tudjuk meghatározni, hogy hogyan, milyen módon tovább. Szeretettel, tisztelettel meghívom a képviselő urat erre, meghívó érkezni fog, és ha kívánja, akkor felajánlom, hogy az egyik napirend közvetlenül a szentendrei művészteleppel foglalkozó napirend legyen.

Beszéltem Miakich Gábor polgármester úrral is, aki nem zárkózott el attól sem, hogy a műtermi lakásokat meg lehessen vásárolni, de mint ahogy az előbb említettem, ez sokkal bonyolultabb feladat, mert akkor a művésztelepek jövője válik bizonyos szempontból kérdőjelessé. Hiszen ha most valaki megveheti, és azt a családja örökölheti, és ez mindenütt két percen belül megvalósítható lesz, akkor a művésztelepek funkciója, az új értékek termelése, a fiatalok elhelyezési lehetősége válik kérdésessé. Minden, most megürülő helyre 150 fiatal művész jelentkezik. (Az elnök jelzi az idő leteltét.)

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai