Készült: 2020.08.05.10:31:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:54

Felszólalások:  <<  70  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr egyrészről, azt hiszem, a Házszabályból is ismeri, hogy van, ami nem tehető itt meg a parlamentben. Vannak az ön által itt most felolvasott interpellációban olyan részek, amelyek egyértelműen magának a pécsi önkormányzatnak a hatáskörébe tartoznak. Tehát azokról a kérdésekről sem a kormányhivatal, sem a kormány nem dönthet, azt felül nem bírálhatja, azokba a döntésekbe bele nem szólhat. Tehát a pécsi önkormányzati ügyeket elsősorban a pécsi önkormányzatban kell intézni, és nem a parlamentben. Ezzel nyilván ön is tisztában van. Ezért engedje meg, hogy elsősorban arra a részre válaszoljak az ön interpellációjából, ami a kormányzatot érintheti.

Valóban, Navracsics miniszter úr, amikor ott járt Pécsett, február közepén, akkor tartott utána egy közös sajtótájékoztatót, amelyről szeretném idézni szó szerint a tudósítást, már csak azért is, mert az ön interpellációjában sok minden egy kicsit másként volt megfogalmazva, mint ahogy, mondjuk, a tudósításokból lejött, vagy a határozatokban szerepel, éppen ezért nagyon könnyen félreértésekre is okot adhat, hogy így naivan forduljak önhöz.

Arra a felvetésre, és itt idézem a tudósítást, hogy a 20 éve üresen álló, 25 emeletes pécsi toronyházban elképzelhető-e egy kormányzati központ - ezt egyébként a város vezetése is támogatná -, a szakminiszter úgy válaszolt, hogy ezt csak egy alapos vizsgálat döntheti el. Hargitai János, a Baranya Megyei Kormányhivatal elnöke azt mondta, ha el is készülne az épület, akkor sem tudja elképzelni, hogy odaköltözzék a teljes apparátus, de ha a magasházból végül irodaépület lesz, megvizsgálják majd, milyen egységek odatelepítése lehet ésszerű.

Ebből egyértelmű, tisztelt képviselő úr, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal maga azzal küzd, amivel sok más hivatal is, hogy nagyon széttagolt a szervezete, sok helyen vannak különböző kirendeltségei, sok helyről kell az emberek munkáját koordinálni. Ezért lenne ésszerű egy helyre költöztetni őket. Nemcsak a magasház merült fel, és nemcsak Pécsett, hanem sok más helyen is vizsgáljuk ennek a lehetőségét, akár valamilyen állami tulajdonú vagy állami cég tulajdonában lévő ingatlanokban, a MÁV ingatlanaiban vagy máshol, hogy hogyan lehetne kialakítani akár kormányablakokat, akár kormányhivatalok irodahelyiségeit.

(15.50)

De itt semmiképpen nem arról van szó, hogy egyértelműen letette volna a voksát az ottani kormányhivatal vezetője vagy akár a minisztérium amellett, hogy csak és kizárólag a magasházban épülhet. Nyilván ennek a lehetőségét sem szabad semmiképpen elvetni, és Páva polgármester úr is azt mondta, hogy ha kormányzati garancia nem lesz emellé, akkor ő eláll ettől a tervtől. Itt annak az előkészítése folyik, hogy egy 20 éve megoldatlan ügyet hogyan lehet megoldani Pécs városában. Az önök polgármesterjelöltje is azzal kampányolt, hogy a 20 éve megoldatlan kérdésekre az eddigi politikai elit nem tudott választ adni, hát most szeretne ő választ adni ezekre a kihívásokra, kérdésekre Pécs városában.

Magunk is csupán azt vizsgáljuk, hogy ebbe az ingatlana például betelepülhet-e, és maga az előterjesztés is, amelyet tárgyalt Pécs városi önkormányzat, bár nem tisztünk önkormányzati előterjesztéseket vizsgálni itt a parlamentben, de ennek az előkészítéséről szól, és semmiképpen még nem arról, hogy pontosan ki mit fog tenni. A kormányhivatal pedig eddig annyira működött együtt ebben a fejlesztésben, ebben a határozati javaslatban, hogy amikor az önkormányzat fel akarta mérni, hogy milyen irodaigények lehetségesek, akkor a kormánymegbízott úr megadta, hogy hány ember dolgozik a kormányhivatalban, és mennyi irodaigénye lenne ennek.

Tehát semmiképpen nem vagyunk a döntés után, hanem előkészítő fázisban vagyunk. Valóban érdemes vizsgálni, hogy oda érdemes-e beköltözni a kormányhivatalnak és a kormányablakoknak, hiszen most 99 kormányablak van 29 helyen, de hát ennek a számát - mint ahogy önök is ismerik - 2013-ra a többszörösére szeretnénk emelni, hogy az emberek minél könnyebben tudjanak ügyeket intézni az egyablakos ügyintézés keretében. Majd a hatástanulmányok kiderítik, hogy ennek a pécsi magasház is helyszíne lesz-e vagy sem.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  70  >>    Ülésnap adatai