Készült: 2020.08.04.01:48:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 68. felszólalás
Felszólaló Scheiring Gábor (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:01

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A 20 éve használhatatlan magasház helyén a pécsi közigazgatási szolgáltató központot építené fel Pécs fideszes városvezetése. A terv ezer sebből vérzik. A legeladósodottabb, a megszorításoktól és intézménybezárásoktól hangos Pécs városában, a haverok kedvéért kivételesen támogatott PPP-konstrukcióban, pénzügyileg teljesen irracionálisan és ellenőrizetlen módon költenének el milliárdokat. A tervezett központba kerülne az összes olyan önkormányzati és állami hivatal, ahol az állampolgári ügyeket intézik. A beruházáshoz a város a központi kormányzat támogatására is számít, amennyiben az új irodaházban bérelne az állam hivatalainak helyiségeket.

A megoldás olyan PPP-jellegű konstrukció, amelyet az Orbán-kormány hevesen támad, és amelyek sorát állította le tavaly év végén. Ráadásul az ügyletben érintett a Grupo Milton, amelyről már több alkalommal bizonyosodott be, hogy igen bensőséges viszonyt ápol a legmagasabb kormányzati körökkel, amely Sávolyon építette volna a Balaton-ringet, Pátyon pedig golfpályát és lakóparkot. Tavaly év végén két autópályát, egy sportcsarnokot, 31 uszodát és tornatermet, az MTV új székházát, két börtönt, egyetemeket és főiskolákat érintő döntéssel rendelt el a kormány PPP-stopot.

Botrányos továbbá, hogy az elfogadott előterjesztés szerint csak a szerződéskötést követően készülnének el azok a tanulmányok, amelyek azt vizsgálják, hogy megéri-e a beruházás az önkormányzatnak. Az önkormányzat arra adott felhatalmazást a polgármesternek, hogy úgy írjon alá együttműködési megállapodást, hogy semmit sem tudni arról, mire is kötelezi el magát 30 évre.

A pécsi városvezetés számít a központi kormányzat támogatására. A közgyűlési vitán elfogadásra került egy olyan módosító, amely szerint akkor kap zöld utat a beruházás, ha a kormány kötelezettséget vállal meghatározott irodaterület bérbevételére, amire értesüléseink szerint Navracsics Tibor szóbeli ígéretet tett.

Mi indokolja, hogy a kormány támogassa, hogy az adósságcsúcsot tartó városban, ahol történelmi magasságban áll a munkanélküliség, ahol ezrek féltik a munkahelyüket és ahol csak kemény megszorítások árán lehet megőrizni a város működőképességét, milliárdokat költsenek el a politika és az államigazgatás céljait szolgáló beruházásra?

Miért kényszeríti bele a legeladósodottabb önkormányzatot a kormány egy kétes értékű presztízsberuházásba, az egyablakos kormányhivatalok álmát kergetve? A kormány valóban ad-e szerződéses garanciát a beruházás megindítása előtt arra, hogy a kormányhivatal számára szükséges és pontosan meghatározott irodaterületeket majd kötött időre bérbe veszi? Végül: miért jelentenek a pécsi magasház mögött álló befektetők kivételt a PPP-stop alól? Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai