Készült: 2020.07.11.21:05:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

163. ülésnap (2000.10.16.), 160. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:22


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézést szeretnék kérni az elnök úrtól, de amikor elmondtam a 22., 24., 30. ajánlási ponthoz a mondanivalómat, akkor bizony elnéztem, és én az első vitaszakasznál mondtam el azt, amit igazából a másodiknál kellett volna, és ezért elnézést kérek. Nem volt szándékos, elnéztem a kiadott ajánlást. Most, a második vitaszakasz keretében viszont szeretném a 25. §-hoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatomat ismertetni, amit feltétlenül szóba kell itt hozni, hiszen az általános vitában már említést tettem arról, hogy az Állami Számvevőszék jelentős szabálytalanságokat állapított meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyszíni ellenőrzése kapcsán.

Akkor utaltam arra, hogy az Állami Számvevőszék alelnöke a költségvetési bizottsági ülésen a kérdésemre azt mondta, hogy ha az Országgyűlés elfogadja a zárszámadást, akkor már nem lehet mit csinálni, a pénztártól való távozás után nincs helye a reklamációnak.

 

(20.20)

 

Azért nyújtottam be - már a Ház előtt van - kapcsolódó módosító javaslatot, hogy a kormánypárti képviselők nehogy azt mondják: nem tetszettek szólni, nincsen módosító javaslat arra vonatkozóan, hogy mit csináljunk a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szabálytalan tranzakcióival.

Nos, tisztelt képviselőtársaim, azt javaslom, azt indítványozom, hogy az Országgyűlés kérje fel a legfőbb ügyészt arra, hogy az Állami Számvevőszék által kimutatott FVM-es szabálytalanságokat, szabálytalan pénzügyi tranzakciókat vizsgálja ki, és a szükséges eljárásokat indítsa meg. Azt gondolom, a kormánypárti képviselők is kell hogy támogassák az Állami Számvevőszék megállapítását, eltekintve Torgyán miniszter úrtól, aki nem is tudta, hogy miről van szó, amikor megkérdezték a televízióban, és azt mondta, hogy nem igaz. De felelősen gondolkozó kormánypárti képviselők a mai napig nem cáfolták az ÁSZ megállapítását. Kíváncsi vagyok arra, most felszólal-e valaki, hogy képviselő úr, nem jól mondja, mert az FVM igazából nem szabálytalan pénzügyi tranzakciót hajtott végre, az teljes mértékben szabályos volt.

Tehát azt gondolom, van alapja annak, hogy ezt a kapcsolódó módosító javaslatot benyújtottam. Nagyon kérem kormánypárti képviselőtársaimat is, ha tisztelik az Állami Számvevőszék megállapításait, az Állami Számvevőszéket, akkor ne járjunk el úgy a zárszámadás tárgyalása kapcsán, és ne zárjuk le úgy a zárszámadást, hogy közben az ÁSZ által felvetett problémákat nem kezeljük. Nagyon nehéz persze ezeket a szabálytalanságokat kezelni. S azt gondolom, ennek egyetlen járható útja van, nevezetesen az, hogy a legfőbb ügyész megvizsgálja az Állami Számvevőszék jelentésének 3. számú füzetéhez tartozó függelékben felsorolt szabálytalanságokat; kivizsgálja, és utána nyilvánvaló, hogy a szükséges eljárásokat majd le fogja folytatni.

Tehát még egyszer kérem kormánypárti képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a nagyon fontos módosító javaslatot, mert ha ezt nem támogatják, akkor azt feltételezem, hogy önök cinkos módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselője, aki egyébként semmiféle jogviszonyban nem áll a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium letéti számlája felett rendelkezzen; és gyakorlatilag mint pártfőtitkár, meghatározza, hogy a minisztérium számlájára érkező pénz utána hová menjen. Az már csak hab a tortán, hogy olyan egyesülethez ment ez a 14 millió forint, amelyet a Kisgazdapárt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei frakciótagjai alapítottak. És persze ez ma már szóba került, Burány Sándor frakcióvezető-helyettesnek a költségvetési vitában már volt ezzel kapcsolatban egy megszólalása. Az nem fogadható el, hogy még megvan a pénz, de rendelkezett róla kisgazda képviselőtársam, aki egyébként a Kisgazdapárt főtitkára; rendelkezett a pénzről, és a minisztérium az ő letéti számlájáról, Balogh Gyula javaslatára, elutalta a pénzt.

Figyelemmel az elmúlt napok eseményeire, remélem, hogy fideszes, MDF-es képviselőtársaim segítik, hogy kiderüljön, tulajdonképpen hogyan is történt ez a szabálytalanság - bár ezt mi tudjuk, mert az iratokba betekintettünk, és szerencsére láttuk, hogy milyen módon történt a pénzmozgás, legalábbis én láttam -, tehát nem segédkeznek ahhoz, hogy a kisgazdák ilyen módon nyúlják le a minisztérium letéti számlájára érkező pénzeket. Feltételezhető, hogy pártcélokra, de ha nem pártcélokra, akkor is mindenképpen a párt érdekében jártak el, amikor ilyen módon teljesítették az utalásokat.

Tehát szükséges, hogy legyen egy vizsgálat, azt a legfőbb ügyész végezze, és az Országgyűlés erre kérje fel a legfőbb ügyészt. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai