Készült: 2020.02.16.20:44:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

301. ülésnap (2013.09.11.), 158. felszólalás
Felszólaló Bartos Mónika (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Fenntartható fejlődés bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BARTOS MÓNIKA, a fenntartható fejlődés bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A fenntartható fejlődés bizottsága szeptember 9-én, hétfőn megtárgyalta a Normafa Park történelmi sportterületről szóló törvényjavaslatot, és 10 igen szavazattal, 4 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találta.

A javaslat célja - ahogy az előterjesztésben is elhangzott - az, hogy egy közpark jellegű terület jöjjön létre, amely az odalátogatók fizikai és szellemi épülését is szolgálja. Ez nem hagyomány nélküli, hiszen emberemlékezet óta odalátogatnak a helyiek és a vendégek. 1890 óta van helye a sísportnak a Normafánál. A cél az, hogy ennek az egykori fontos szerepe visszakerüljön erre a területre. De nemcsak a sísport a cél, hanem az is, hogy az odalátogatók sport- és közösségi eseményekben is részt vegyenek, rekreációs időt töltsenek ott, és az idelátogató turistáknak vonzerőt jelentsen ez a terület.

Három fő kritika merült fel a bizottságban. Az egyik az, hogy ez egy egyedi eset, és kell-e egy egyedi esetre jogszabályt alkotni, a másik az, hogy milyen lesz a terület környezetterhelése, és hogy a beruházás érint-e, és ha igen, milyen mértékben érint Natura 2000-es területeket, a harmadik pedig a hatástanulmány kérdése. Azt viszont senki, egyetlen hozzászóló sem kérdőjelezte meg, hogy a terület állapota olyan elhanyagolt, hogy nagy szükség van a beavatkozásra.

A vitában választ kaptak a bizottság tagjai arra, hogy zöldszervezetekkel folyamatos egyeztetés zajlott a javaslat elkészítése során. Differenciált a szabályozás, ahogy az az előterjesztésben is látszik, és ennek oka az, hogy az értékes területek védelme igenis fontos szerepet kapjon. Az is igaz, hogy a fejlesztés elsősorban már meglévő és nagyon rossz állapotú épületekre vonatkozik, a többletfejlesztés csak 10 százalékos, és az is magassági korlátokkal. A hatástanulmány igenis minden beruházás előtt elkészül, s ahogy képviselőtársam is mondta, naponta valóban több tízezer ember látogat oda. Nagyon sokszor hallunk hírt balesetekről, akár nyáron a downhill-kerékpározás miatt, akár télen a szánkózók, a síelők összeütközése miatt. Én azt gondolom, hogy pont amiatt, mert felelősséggel tartozunk egymásért, nagyon fontos, hogy egy ilyen sokak által kedvelt és látogatott kirándulóhelyen megfelelő környezetet teremtsünk ahhoz, hogy ott mindenki jól érezze magát és vigyázni tudjon a testi és szellemi egészségére.

Mindezek alapján a bizottság tagjainak többsége támogatta az általános vitára való alkalmasságot. Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai