Készült: 2020.04.05.09:58:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

182. ülésnap (2004.11.04.), 278. felszólalás
Felszólaló Balsay István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:34


Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy olyan témát választottam napirend utáni felszólalásom tárgyául, amely témával való foglalkozás, törődés nem egy vagy tíz évre, hanem hatvan vagy akár száz évre meghatározhatja Magyarország környezetét, gazdaságának egy fontos szeletét, és jó levegőt biztosíthat. Ez a magyar erdők állapota.

Az elmúlt években a beavatkozások során számtalan kísérlet történt arra, hogy javuljon az erdősültség, hogy olyan területek, amelyek alkalmatlanok más mezőgazdasági művelésre, hasznot hozzanak, javuljon az emberek közérzete, és javuljon az a szolgáltatás, amelyet az erdősült területek nyújtanak. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség által vezetett kormány idején az utolsó két évben 15 ezer hektárra nőtt a telepítések száma. A telepítések tovább folytatódtak a szocialista-szabad demokrata kormány első évében, mára azonban teljes mértékben bizonytalanná vált a helyzet.

Bizonytalanná vált az is, hogy a kormány az elmúlt hetekben tulajdonképpen miben döntött. Vagy elfogadta azt a koncepciót, amit nem tart meg, mind az erdőtelepítések, mind az erdők fenntartása, mind az európai uniós pályázatokból nyerhető források felhasználása tekintetében, vagy arról döntött, hogy ebben az évben hány ezer hektárral növeli az erdősíthető területek nagyságát. Ezt nem tudják megmondani a szakemberek sem.

A jövő évben kifejezetten csak európai uniós támogatásokból várhatóan mintegy 8 ezer hektár volt szántóföldi telepítésű erdőnövekménnyel számolhatunk. Mintegy 3 ezer hektár annak az erdőterületnek a nagysága, amelyet a korábbi években telepítettek be, főleg magánvállalkozók, erdőtelepítők.

Magyarország erdősültsége az európai országok közül a környezetünkben a legalacsonyabbak közé tartozik. Hiába írtunk alá egyezményeket, ha nem növeljük az erdőterületek nagyságát, tovább növekszik az asztmatikus megbetegedésben szenvedő gyermekek száma, és ha csökken az erdőterületek nagysága, tovább emelkedik azoknak az embereknek a száma, akik nem jutnak friss levegőhöz, tiszta ivóvízhez. A csökkenésben jelentős szerepet játszik az is, hogy nem sikerült előbbre jutnunk a magán-erdőgazdálkodás, a magán-erdőbirtokosi társulások védelmében, támogatásában.

Nyolcezer hektárt meghaladó lehet azoknak az erdőterületeknek a nagysága, ahol az erdőművelési tervekkel szemben szabadrablás folyik azoknak a csoportoknak a részéről, akik ma már teherautóval és motorfűrésszel járják a védtelen erdőket, és vandál pusztítást végeznek. Ugyanígy kiszolgáltatottak az út menti fasorok is, ahol kilométerszámra tűnnek el a tüzelésre felhasználható, de más céllal telepített fasorok. Itt az idő, hogy a kormány tegyen az erdős területek védelme, a zöldfolyosók kialakítása és a fasorok védelme érdekében.

Több tanulmány is megalapozta annak a helyességét, amit az erdésztársadalom a magyar erdészeti koncepcióban rögzített, de amelyhez évek hosszú sora óta nem kapja meg a szükséges anyagi forrásokat. Sem az állami erdőgazdálkodás, amely kényszerű okokból részvénytársasági formában működik, sem a honvédelem által fenntartott erdőgazdaságok.

Egy szomorú jelenségről is számot kell adnom. Ilyen pénztelenség mellett megközelítőleg 400 millió forinttal, valamint annak az illetékével és egyéb hozadékaival kell számolniuk a gazdálkodó erdőgazdaságoknak, hogy a felügyelőbizottságokba elhelyezett pártkatonák és az igazgatótanácsokban működő, semmiféle szakértelemmel nem rendelkező politikai megbízottak fizetését biztosítani tudják.

Ez ellen minden eszközzel fel kell lépni akkor, amikor nem tudjuk teljesíteni azokat a követelményeket, amelyek alapján az Európai Unió által adott források kiegészítésül szolgálnának.

A magyar erdők nem végveszélyben, hanem veszélyben vannak. Tenni kell annak érdekében, hogy ez a veszély elháruljon. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai