Készült: 2020.04.07.16:40:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

182. ülésnap (2004.11.04.), 276. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  276  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Közel egy órával ezelőtt szóltam utoljára hozzá, de pár gondolat akkor lemaradt az idő miatt, illetve az azóta elhangzó képviselői hozzászólásokra szeretnék néhány szóban reagálni.

Először is szeretnék arra utalni, hogy az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény vitája még hátravan. Ez a törvény gyakorlatilag meghatározza az agrár-költségvetés legfontosabb sarokszámait. Itt az előbb elhangzott Godó képviselő úr szájából, hogy ez az agrár-költségvetés mindenféle szempontból ennek a törvénynek megfelelően lett benyújtva. Csak arra szeretném az önök figyelmét felhívni, hogy az Agrárkamara korábbi nyilatkozatai nagymértékben cáfolják ezt a kinyilatkozást, és ha számszakilag végig is fogjuk nézni, majd a törvény vitája során be fog bizonyosodni, hogy ez a törvényi teljesítés nem történt meg.

A másik gondolat, amelyről feltétlenül szeretnék szólni, az agrár-környezetgazdálkodás hatása a további időszakra. Erről ma kevés szó esett, de a jövő évi költségvetésben gyakorlatilag erre nincs is különösebb utalás, csak a X. hó 12-én megjelent kormányrendelet utal rá. Ennek inkább a hatásaival kellene számolni, tisztelt képviselőtársaim. Meggyőződésem szerint ez az agrár-környezetgazdálkodásról szóló pályázati rendszer nagymértékben fogja elősegíteni azt, hogy egyre többen fogják a konkrét mezőgazdasági gazdálkodást mint gazdálkodási folyamatot abbahagyni, és ebből fakadóan az fog következni, hogy egyre több vidéki kistelepülésen, tanyás településen olyan munkaerő fog felszabadulni, amellyel jelen pillanatban sem a költségvetési törvényben, sem egyéb foglalkoztatási törvényben nincs programja a magyar kormánynak. Éppen ezért Balsay képviselő úr előbbi néhány gondolatát szeretném erősíteni, hogy ez a probléma a mezőgazdaság számtalan ágazatában szintén jelentkezni fog.

Azt is tudjuk, az is elhangzott a délután során, és kevésbé kapott hangsúlyt, hogy a magyar mezőgazdaságban élők egyik legnagyobb problémája - és ebben semmiféle kormányzati intézkedés nem történt meg -, ez pedig a piacaink védelme. Elhangzott itt a paprikaügy, az elmúlt hetek egyik legfontosabb ügyeként került felvetésre, de szeretném emlékeztetni önöket: a magyar termelők, a magyar gazdák legnagyobb problémája az, hogy olyan áruk lepik el a magyar piacot, a magyar áruházakat, amelyek nem magyar termékek. Nem a külföldiek, a külföldi termékek ellen szólok, hanem arról, hogy nincs az a piacvédő intézkedés, amely nem a terméktől védene, hanem a magyar termelők jövedelmezőségi szintjét védené meg, hogy továbbra is megérje ezt a tevékenységet folytatniuk, ne pedig az önkormányzatok előtt netalántán munkanélküli-segélyért vagy egyéb juttatásért álljanak sorban, amikor ezzel a tevékenységgel fel kell hagyniuk.

Tehát szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a költségvetésben az agrár-költségvetés soraiban semmiféle piacvédő intézkedésre nincs utalás és egyetlen sor sem, amelyben a saját termelőinket, a saját állampolgárainkat, a saját vállalkozóinkat védenénk meg ezen a nagy piacon, ami, úgy gondolom, minden magyar parlamenti képviselő számára kötelesség lenne, de nemcsak a képviselők, hanem minden magyar állampolgár számára is kötelező lenne.

(18.40)

Tisztelt Képviselőtársaim! Még egy gondolatot fel kell vetnem az utolsó pillanatokban, ami nem kimondottan agrártéma. Tegnap nem vettem részt azon a vitán, amely a sport támogatásáról szólt, de a Magyar Lovasszövetség elnökeként feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy arcátlannak és megalázónak tartom azt a Miniszterelnöki Hivatal fejezetén keresztül sportcímre juttatandó támogatást, amely a 2005. évi költségvetésben feltüntetésre került. Ezzel a támogatással a magyar sport teljes tönkretétele várható. Nem hiszem és nem tudom elfogadni azt, hogy ma Magyarországon mindent csak szponzori támogatásra lehet építeni. Meggyőződésem szerint az állam nem vonulhat ki éppen arról a területről, amelynek a tevékenységét az egészségesen felnevelendő jövő nemzedékre kellene fordítani.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  276  Következő    Ülésnap adatai