Készült: 2021.08.04.17:00:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

282. ülésnap, 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Kolber István (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOLBER ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az I. nemzeti fejlesztési terv indításakor sokan aggódtak amiatt, hogy vajon az önkormányzatok kellő számú pályázatot tudnak-e benyújtani. Ismert, hogy turisztikai fejlesztésekre, útépítésekre, iskolák, óvodák felújítására, munkahelyteremtésre lehetett pályázatokat benyújtani. Örömmel tájékoztathatom a képviselő urat, hogy sikeres volt a program. Több mint kétezer pályázat érkezett be, ami azt jelzi, azt mutatja, hogy a magyar önkormányzatok megtanultak, tudnak pályázni, tudnak jó pályázatokat benyújtani.

Az elbírálásnak közel a végén járunk. Forrásaink több mint 90 százalékát lekötöttük, év végéig szinte valamennyit le fogjuk kötni; 411 nyertes pályázat volt, több mint 300 szerződést kötöttünk.

Valóban nagyon fontos, hogy mi a hatása a foglalkoztatásra. Több mint kétezer - 2250 - munkahely jön létre, nem számítva azokat a multiplikatív hatásokat, amelyek például a beruházások révén keletkeznek, vagy egyéb más módon váltanak ki kedvező hatást a régiók, a térségek foglalkoztatásában.

Valóban nagyon fontos dolog, hogy tudjuk-e segíteni a regionális operatív programokkal a régiók felzárkózását. Nos, a források 75 százaléka elmaradott térségbe érkezik. Azt gondolom, ez jól mutatja, hogy szolgálja a térségek együttműködését és felzárkózását. 2006 után ugyanilyen szempontok alapján szeretnénk eljárni. Akkor még több forrásunk lesz, több mint három és félszer több a jelenleginél is. Már ez is alkalmat és lehetőséget ad arra, hogy a régiók felzárkóztatását segítsük, de még inkább az, hogy a régiók önálló regionális operatív programot készítenek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Felszólalások:  <<  50  >>    Ülésnap adatai