Készült: 2020.10.20.01:40:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2001.03.27.), 157. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:59


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Tavaly óta foglalkoztatja a közvéleményt a legnagyobb ellenzéki párthoz közel álló cégek története, amelyről a sajtóból szerezhettünk információt. (Közbeszólások az MSZP soraiban: Happy End!)

A Magyar Nemzet december 18-án, a Népszabadság és a Népszava pedig a következő napon adott hírt arról, hogy fantomcéggé vált az a társaság, amelyik tíz évvel ezelőtt az MSZP számítógépes informatikai bázisát építette ki. A cikkek szerint az MSZP-nek ezt a korábbi számítástechnikai vállalkozását, a Köztársaság téri székházba bejegyzett Kime-Net Kft.-t, amelynek ügyvezetője Váczi Péter volt, 1993-ban értékesítették, éppen a korábbi ügyvezetőnek, Váczi Péternek és két társának. Nem sokkal később ők is eladták a társaságot, az újsághírek szerint egy görög férfinak, 1 egész forintért. Egy másik sajtócikk szerint a vállalkozás ellen tavaly felszámolási eljárást indítottak, mert kötelezettségeit nem teljesítette, a hatóságok leveleire nem válaszolt, és több tízmilliós köztartozását nem rendezte.

Ugyancsak ez a cikk ad hírt egy másik cég nyomaveszéséről is. A Cooporg Kft. is az MSZP Köztársaság téri székházába volt bejegyezve, ennek is Váczi Péter volt az ügyvezetője, és mielőtt fantommá vált volna, ezt is egy görög személy vásárolta meg.

A két társaság története és létszakaszuk alatti működése kísértetiesen hasonlít egymásra. Február elejére mindkét cég esetében nyilvánvalóvá vált, hogy visszaéltek a görög állampolgárságú személyek adataival, mindkét társaság valószínűleg jelentős köztartozás felhalmozását követően tűnt el, és mindkettőnél, Váczi Péter személyén keresztül is, egyértelműnek látszik az MSZP-hez való kapcsolódás.

Az előzőekre tekintettel tisztelettel kérdezem a miniszter urat, hogy valóban nyomoznak-e ebben a témában, és ha igen, akkor hol tart ma a nyomozás; volt-e vagy van-e a két cégnek köztartozása; a társaságok fantommá válása közötti hasonlóságok mellett megállapítható-e valamilyen más összefonódás is; és végül megalapozottak-e azok a hírek, amelyek szerint ezek a cégek azért váltak fantomokká, hogy ezzel együtt eltűnjenek a jelentős köztartozások is?

Várom a miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai