Készült: 2020.07.10.17:17:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2004.11.22.), 319. felszólalás
Felszólaló Filló Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  319  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, nem lesz két perc. Lezsák képviselő úrnak mondanám, hogy szinte minden szavával egyetértek. Én nem azt mondtam, hogy embereket mindenképpen el kell bocsátani, itt valami félreértés van. Én azt mondtam, hogy változnak a célok, változnak a feladatok, változnak ezeknek a feladatoknak a helyszínei is, mert ilyen világban élünk.

Ráadásul ez egyre gyorsabban fog változni, sajnálatos módon, és nekünk ehhez alkalmazkodni kell. Meggyőződésem az, hogy valóban úgy kell ezt megoldani, hogy humánusan, emberközpontúan, odafigyelve azoknak az embereknek az érzéseire, akiket esetleg ez érint. Erről szól ez a javaslat egyébként, hogy megpróbáljunk valami pluszesélyt adni arra, ha már valaki olyan helyzetbe került, de azt szeretném hangsúlyozni, hogy senkinek esze ágában nincs az, hogy ezt a folyamatot gerjessze, vagy hogy az legyen a cél, hogy megszűnjenek szolgáltatások, és az embereknek kilométereket kelljen utazni, és sorolhatnám tovább. Pont az ellenkezője az igaz: a modern technika, a változó világ lehetővé teszi azt, hogy amit eddig, mondjuk, öt ember végzett el, azt kettő is el tudja végezni fele annyi idő alatt, mint régebben öt. De ezzel együtt élünk.

Hadd mondjak példát a saját szakmámból, ami nem közszféra. Én nyomdász vagyok. Szedő volt az alapvető szakmám. Ma Magyarországon szedőt nem lehet már találni, mert a szakmából mindenki elment, lévén, hogy a számítógép átvette ezt a dolgot, és most az újságok szerkesztői csinálják meg azt a munkát, amit annak idején sok száz, ezer vagy tízezer nyomdász csinált meg az országban. Én ezt nem tartom rossznak, jó dolognak tartom, még akkor is, ha a szívem vérzik, amikor elmegyek az Athenaeum Nyomda helyén éktelenkedő gödör mellett, és látom azt, hogy ahol két-háromezren dolgoztunk valamikor, most ott senki sem dolgozik, de változik az élet. Ez a közszférára is igaz. Én csak ennyit mondtam.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  319  Következő    Ülésnap adatai