Készült: 2020.07.06.05:24:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

179. ülésnap (2004.10.29.), 52. felszólalás
Felszólaló Filló Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:52


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FILLÓ PÁL (MSZP): Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetésről beszélünk; talán próbáljunk meg erről az ügyről egy kicsit érthetőbben szót váltani.

Fejenként és havonta 84 ezer forint; ebből kellene jutnia egészségügyre, oktatásra, nyugdíjra, autópálya-építésre, munkahelyteremtésre és minden másra. Havi 84 ezer forint sok embernek nagyon sok pénz, jóval több, mint az ő személyes havi jövedelme. Ők nyilván úgy döntenének legszívesebben, hogy számukra több támogatás, több szociális lehetőség jusson. És vannak az országban számosan olyanok is, akik számára a 84 ezer forint csak egy része a jövedelmeiknek. Ezért könnyű szívvel mondhatják azt - ami egyébként igaz is -, hogy autópálya-építésre, a gazdaság versenyképességére kellene többet fordítani. Ők megengedhetik maguknak azt, hogy a 84 ezer forint elköltéséről úgy nyilatkozzanak, hogy a jövő iránti felelősséget tegyék az első helyre. Nekünk, országgyűlési képviselőknek pedig az a dolgunk, hogy a lehetőség és a felelősség között megtaláljuk az egyensúlyt.

Számomra ez a költségvetés-tervezet éppen ezért rokonszenves, mert megtalálja ezt az egyensúlyt, hiszen a közteherviselést igazságossággal párosítja, több lehetőséget nagyobb felelősséggel, a nagyobb terhet több lehetőséggel ellensúlyozza. Magyarországnak most ennyije van: fejenként havi 84 ezer forint. Egy biztos: ez az összeg attól nem lesz több, hogy az ellenzék, mint tavaly, 1600 milliárd forintnyi módosító indítvánnyal próbálja a költségvetést szétverni. Attól, hogy többet akarunk költeni, igen tisztelt képviselőtársaim, még nem lesz több. Ezért ha egy célra több pénzt akarunk fordítani, egy dolgot tehetünk: keresni kell egy másik célt, amelynek esetében megengedhetjük magunknak azt, hogy kevesebbet költsünk rá.

Tisztelt Ház! Azért csökkentjük a magyar bürokráciát, hogy a pénzt más célokra költsük. És igen, csökkentjük a védelmi kiadásokat is, mert annak a pénznek is van jobb helye. Igen, képviselőtársaim, van a közös pénzünknek jobb helye; például a foglalkoztatás élénkítésében, a munkahelyteremtésben és -megőrzésben. A vitában arra lettem figyelmes, hogy a Fidesznek két memóriája van: egy ellenzéki és egy kormányzati. (Derültség.) Magyarul, önök csak a szépre emlékeznek, igen tisztelt képviselőtársaim. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)

Amíg mi igyekszünk a hibákat felismerni és azokon változtatni, addig önök a saját hibáikat igyekeznek elfelejteni. Szeretném, hogy ez ne történjen meg, ezért emlékeztetném önöket arra, hogy 2002-ben mi romló foglalkoztatási helyzetet vettünk át önöktől. Az volt tehát a feladatunk, hogy megállítsuk a romlást, és megfordítsuk ezt a romló tendenciát.

Miniszterelnökünk azt mondta: munkahely, munkahely, munkahely. (Egy hang a Fidesz soraiból: Melyik?) Én is úgy gondolom, nincs ennél baloldalibb program. Az a fő célunk tehát, hogy munkahelyeket teremtsünk, hogy egyre többen kereshessenek, dolgozhassanak, és kereshessenek egyre többet.

(15.00)

Ennek érdekében nemzeti foglalkoztatási akciótervet készítettünk, és az a célunk, hogy 2006-ig a munkavállalók száma 100-150 ezer fővel emelkedjen, vagyis 100-150 ezer család helyzete javuljon, javulhasson Magyarországon.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azért, hogy mindez megvalósulhasson, sokat kell tenni. Nézzük most azt, hogy mit fogunk tenni 2005-ben, milyen intézkedéseket kell megvalósítanunk a cél érdekében. Növelni akarjuk a részmunkaidőben foglalkoztatottak számát, ezért a jövőben az ilyen foglalkoztatás esetén csak a munkaidővel arányos bérterheket kell majd megfizetni. 2005 novemberétől 1200 forinttal csökkenteni fogjuk az egészségügyi hozzájárulás ma 3450 forintos összegét.

Támogatni fogjuk a foglalkoztatottak számát növelő vállalkozásokat, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat egyaránt. Jövőre azok a kisvállalkozások, amelyek harminc fővel vagy hátrányos régióban tizenöt fővel, és azok a középvállalkozások, amelyek százötven fővel vagy a hátrányos régiókban hetvenöt fővel bővítik létszámukat, jogosulttá válnak a fejlesztési adókedvezmény igénybevételére. A legfeljebb öt főt foglalkoztató mikrovállalkozások minden új foglalkoztatott után a minimálbér éves összegével csökkenthetik majd a társaságiadó-, illetve személyi jövedelemadó-alapjukat. Azok a vállalkozások, ahol a foglalkoztatottak átlagos létszáma jövőre emelkedik, minden többletfoglalkoztatott után személyenként 1 millió forinttal csökkenthetik az iparűzési adóalapot.

Tisztelt Ház! A járulékterhek célzott csökkentésével a jelenleg hátrányban lévők elhelyezkedését szeretnénk ösztönözni. Ezen a programon belül is megkülönböztetett jelentősége van a pályakezdő fiatalok első munkahelyének megszerzését segítő kedvezményeknek. 2005-től így kilenc hónapig 50 százalékos munkáltatói járadékkedvezményt kapnak majd azok, akik pályakezdő fiatalt vesznek fel dolgozni.

Szólnom kell a gyermeknevelésből visszatérő szülőkről is. Az ő elhelyezkedésüket segíti például az, hogy a gyesről, gyedről, ápolási díjról visszatérő, korábban munkahellyel nem rendelkező édesanyák foglalkoztatása esetén a munkáltatót 50 százalékos járulékkedvezmény illeti meg kilenc hónapig.

De mi nem feledkezünk meg az idősebbekről sem, hiszen nem engedhetjük meg azt, hogy akik a rendszerváltás veszteseinek érezték-érezhették magukat, most ne érezzék azt, hogy az ország felzárkózása az ő életükben is új esélyeket teremt. Ezért az ötven éven felüli tartós munkanélkülieket alkalmazók a Munkaerő-piaci Alaphoz pályázhatnak majd a járulékterhek 50 százalékának megtérítéséért.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország nagy vállalkozások közepén tart. Felzárkózásunknak olyan következményei is vannak, amelyek emberileg súlyosan próbára tesznek minket. Azokat az éveket éljük, amikor az olcsó, képzetlen munkaerőre épülő vállalkozások - megtapasztalva a magyar bérek fokozatos felzárkózását - egyre keletebbre vándorolnak. Magyarországnak azonban meggyőződésem szerint nem ebben kell versenyképesnek lennie. A világban mindig lesz nálunk olcsóbb, nagyobb tömegben rendelkezésre álló munkaerő. Nekünk piac- és versenyképes munkaerő-kínálattal, az ország geopolitikai adottságainak minél hatékonyabb kihasználásával kell versenyképessé tennünk magunkat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Gondolom, sokan tudják, hogy én Erzsébetváros országgyűlési képviselője vagyok. Ez a fővárosi kerület nem arról híres, hogy olyanok laknának benne, akik közül nagyon nagy számban és sokan tudták volna a Fidesz által nyújtott lakáskedvezményeket igénybe venni, hiszen nem volt annyi jövedelmük. Az emberek nap mint nap, amikor találkozunk, egyetlen dolgot kérdeznek tőlem a költségvetés kapcsán, azt, hogy mit hozhat a jövő esztendő számukra. Itt is csak azt tudom elmondani, amit ezekre a kérdésekre szoktam válaszolni: nem hoz és nem is hozhat csodát, csupán esélyt. Esélyt a lakáshoz jutáshoz, esélyt a munkanélkülieknek az elhelyezkedéshez, esélyt a dolgozóknak a nagyobb bérhez - hiszen csak a személyi jövedelemadó csökkentése okán az átlag dolgozóknak havonta 5 ezer forinttal vastagabb lesz a pénztárcájuk -, tisztességes nyugdíjemelést és újabb plusz egy hét nyugdíjat a nyugdíjasoknak, segítséget a rászorulóknak, igazságosabb közteherviselést.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én ezért támogatom ezt a javaslatot, és azt kérem, hogy önök is támogassák.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai