Készült: 2020.07.16.06:58:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2004.04.05.), 152. felszólalás
Felszólaló Filló Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FILLÓ PÁL (MSZP): Igen tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Örvendetes, hogy Magyarországon, hazánkban évről évre nő a végzősök száma a főiskolákon és az egyetemeken. Ez egy örvendetes tendencia. Ugyanakkor viszont azt tapasztalhatjuk, hogy az általuk betölteni kívánt álláshelyek száma nem nő olyan arányban, mint ahogyan a végzős hallgatók elhagyják az egyetemeket, főiskolákat.

 

(16.10)

És amíg például a ’90-es években egy jó diploma nyelvtudással és egyéb készségekkel még akár vezetői álláshoz is juttathatta a fiatalokat, manapság azt tapasztaljuk, hogy egyre több pályakezdő, felsőfokú végzettségű fiatal küszködik az elhelyezkedési gondokkal.

Engem személy szerint választókörzetemben, Erzsébetvárosban is egyre több fiatal keres meg kétségbeesve a tekintetben, hogy hogyan tudnánk neki segíteni, milyen mód lenne arra, hogy ezek a fiatalok, akik tettre készek, akik tenni akarnak az ország érdekében, nagyobb számban tudjanak elhelyezkedni. Sajnálatos módon egyre nagyobb az ő számuk a regisztrált munkanélküliek körében, és ez a folyamat már tendenciának tekinthető.

Igen tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt évben nagy sikert aratott a fiatalok körében a Nemzeti Felnőttképzési Intézet által szervezett „ Modern munka világaö rendezvénysorozat, amely az országban több helyen megrendezésre került, és amelyen részt vett természetesen a minisztérium, illetve az érintett államigazgatási szervek képviselői is részt vettek. Itt a fiatalok naprakész információkat kaphattak az elhelyezkedést segítő programokról.

Éppen ezért kérdezem igen tisztelt miniszter urat, illetve államtitkár urat, tervezi-e 2004-ben is a tárca azt, hogy fokozott figyelmet fordít a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési esélyeinek a javítására, illetve mit tud tenni a munkaügyi szervezet és a minisztérium azért, hogy elsősorban az egyetemi diplomával (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) rendelkező fiatalok nagyobb eséllyel tudjanak Magyarországon elhelyezkedni.

Várom az államtitkár úr válaszát. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai