Készült: 2020.07.02.21:37:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

131. ülésnap (2004.03.16.), 226. felszólalás
Felszólaló Filló Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném elmondani ‑ és a tíz percet valószínűleg nem fogom kitölteni, lévén egy viszonylag rövid törvényjavaslatról van szó ‑, a képviselőtársaimmal ezt az önálló indítványt azért nyújtottuk be, mert a mindennapi gyakorlat azt bizonyította számunkra, hogy sajnálatos módon azok a tartósan munka nélkül lévő magyar polgárok, akik szeretnének dolgozni, szeretnének elhelyezkedni, egyre növekvő hátrányba kerülnek, és ezt a növekvő hátrányt talán ez a kis javaslatunk, amely nem egy nagy, átfogó változtatást céloz meg, hanem azt teszi lehetővé, hogy a közhasznú szervezetek a jövőben elsősorban a tartósan munka nélkül lévő munkavállalókat, de hozzáteszem, hogy a sérült és hátrányos helyzetben lévő munkavállalókat is megpróbálják ilyen módon is ahhoz segíteni, hogy kitörve egy kicsit abból az apátiából, amit a hosszú időn keresztül tartó munkanélküliség jelent, értelmes munkát tudjanak végezni.

Tehát itt nem is arról van szó, hogy azt kellene mérlegelnünk véleményem szerint a törvényjavaslat vitájában, hogy vajon milyen vetélytársai vagy versenytársai lesznek a közhasznú társaságok a munkaerő-közvetítés vonatkozásában a piaci alapon működő társaságoknak, hiszen nem ugyanaz a merítési alapjuk, nem ugyanarról a munkavállalói körről van szó, és nem nyereségorientált tevékenység formájában fogják ezt a munkát reményeink szerint elvégezni. Tehát itt abszolút egy olyan ügyről van szó, amelyben egyrészt a szakma, tehát a munkanélküliek foglalkoztatásáért elkötelezett szakemberek egyértelműen javasolták számunkra, hogy nyissuk meg ezt a lehetőséget, másrészt pedig, úgy gondolom, a legfontosabb ebben az egész törvényjavaslatban az, hogy ezek a nehéz sorsú munkavállalók esélyt kapjanak arra, hogy ha nem is állandó munkához, hanem csak a közvetítés, a kölcsönzés kapcsán értékteremtő munkához tudjanak jutni. Hiszen ha egyszer már bekerülnek egy-egy céghez, és ott értékteremtő munkát tudnak végezni, akkor egyrészt az emberi önbecsülésük is helyreáll, javul, az esélyük az, hogy ott a közösségbe beilleszkedve őket elfogadják és esetleg meg tudjanak ott gyökerezni, és a későbbiek során akár főállású munkát is tudjanak ott vállalni, ennek az esélyét is meg kellene teremtenünk, én úgy gondolom.

Igen tisztelt Képviselőtársaim! Az én választókerületemben, Erzsébetvárosban is működik olyan közhasznú társaság, amely reményeim szerint a jövőben majd ezt a fajta munkát is el fogja tudni végezni, és amikor velük beszélgettem, akkor bizony az ott dolgozó emberek, illetve a kht. vezetői elmondták, hogy nagyon súlyos problémának látják azt, hogy ilyen módon nem tudnak az embereken segíteni, hiszen meglehetősen korlátozottak a lehetőségeik, nagyon szoros létszámkeretek között dolgoznak, kénytelenek elküldeni a dolgozni akaró munkavállalókat újra és újra munkanélküli-ellátásra, és aztán újból visszavenni őket.

 

(18.20)

 

Tehát én úgy gondolom, hogy egy élő, nagyon fontos problémáról van szó. Természetesen majd meglátjuk, hogy a mindennapos gyakorlatban milyen problémákat fog esetleg ez a dolog felhozni. De én optimista vagyok, és arra kérem igen tisztelt képviselőtársaimat az MSZP-frakció nevében is, hogy ezt a javaslatot támogassuk, adjuk meg a lehetőséget ‑ természetesen korlátozott feltételek mellett ‑ a közhasznú társaságoknak is, hogy a jövőben munkaerő-közvetítéssel tudjanak foglalkozni, pontosan azért, hogy ezeknek a hátrányos, nehéz helyzetben lévő munkavállalóknak is esélyük legyen, hogy legalább ilyen módon és talán rövidebb ideig is, de munkát tudjanak vállalni, vissza tudjanak kerülni a munka világába. Ebben kérem képviselőtársaim támogatását, és természetesen a jobbító szándékú módosító indítványokat az előterjesztőkkel együttesen szívesen be fogjuk fogadni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai