Készült: 2020.10.28.01:43:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 308. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:45

Felszólalások:  <<  308  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Hazánkban ma a népesség 15 százalékát érinti egy betegség, amit meddőségnek hívnak - ez körülbelül 200 ezer házaspárt jelent. Ez a gyermektelen családok egynegyede esetében orvosi eljárásokkal gyógyítható, és a kívánt gyermekáldás esetükben bekövetkezik. Ezen a területen az utóbbi idők egyik legnagyobb áttörése az in vitro megtermékenyítés, közismert nevén a lombikbébiprogram. Ebbe az eljárásba évente több mint háromezer pár kapcsolódik be, és körülbelül 1300 gyermek születik így az országban. Ezek az anyák ezzel a módszerrel ismét teherbe tudnak esni.

Jelenleg a társadalombiztosítás csak az első gyermek születését finanszírozza, illetve azt is csak az első öt kísérletig. Egy kísérlet ára 300 ezer forint, plusz az ehhez társuló, esetenként körülbelül 100 ezer forintos gyógyszerköltség, tehát 400 ezer forintot a családnak kellene kifizetnie, ha testvért szeretnének. Általában két kísérletből születik egy gyermek.

Kérdezem ezért a miniszter urat, hogy mikor lesz lehetőség a többi gyermek születését támogatni, különös tekintettel az országban zajló demográfiai folyamatra, hiszen ezek a családok szeretnének további gyermekeket nevelni. Mivel ez a módszer esetükben egyszer már sikeres volt, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy ismét sikerrel jár. Ez évente körülbelül ezerkétszázzal több gyermek születését jelenthetné.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezért kérdezem öntől, hogy mikor lesz a lombikbébiknek testvére. Várom megtisztelő válaszát.

 

Felszólalások:  <<  308  >>    Ülésnap adatai