Készült: 2020.07.06.01:41:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2013.03.12.), 62. felszólalás
Felszólaló Básthy Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁSTHY TAMÁS, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a 2013. március 4-ei ülésén megvitatta a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról szóló T/10102. számú törvényjavaslatot. A bizottság a javaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottsági ülésen a javaslat megvitatása során a részt vevő felek igen konstruktív magatartást tanúsítottak. Mivel a nemzetbiztonsági bizottság és a honvédelmi és rendészeti bizottság személyi összetétele között jelentős az átfedés majdnem minden párt részéről, ezért az ellenzéki észrevételek nagy része elhangzott mindkét bizottsági ülésen. A törvényjavaslat főbb irányaival az ellenzéki bizottsági tagok mind egyetértettek.

A javaslat jelentősebb változásait négy pont köré csoportosíthatjuk. A javaslat szerint a biztonsági ellenőrzés egyszintűvé válik, bevezetésre kerül a folyamatos ellenőrzés intézménye, a nemzetbiztonsági szolgálat érdemi döntése elleni jogorvoslat szabályai módosulnak, és az államszervezetben bekövetkezett szervezeti változásokra figyelemmel meghatározásra kerül a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esők köre.

Az ülésen számos témában érdemi vita alakult ki, és az elnök úr, aki egyben a törvényjavaslat előterjesztője, biztosította az ellenzéki képviselőtársakat, hogy a maga részéről támogatni fogja mindazon módosító javaslatokat, amelyek elősegítik egy szakmailag precíz törvény elfogadását. A bizottsági ülésen történteknek megfelelően a széles konszenzusra való törekvés véleményem szerint a törvényjavaslat ezt követő általános vitája során is érvényesülni fog.

Tisztelt Országgyűlés! A T/10102. számú törvényjavaslat alkalmasságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a bizottság 11 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta, ezért javasoljuk a tisztelt Háznak ennek elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai