Készült: 2020.07.05.00:13:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

192. ülésnap (2012.05.21.), 188. felszólalás
Felszólaló Básthy Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁSTHY TAMÁS (KDNP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Őrség és a Vendvidék adnak otthont hazánk egyik legszebb természetvédelmi területének, amelyet az Őrségi Nemzeti Park hivatott megőrizni.

Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apróparcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, megőrizve a természet sokszínű változatosságát.

Ez a vidék tehát az ember és a táj harmóniáját sugározza, pontosabban sugározta, ameddig nem vált gyakorlattá a nemzeti park földjének zsebszerződéseken keresztül való kijátszása általában külföldi személyeknek és társaságoknak. Becslések szerint az Őrségi Nemzeti Park területén ma mintegy 4600 hektár olyan természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld található, amelyet valószínűleg jogellenes szerződések segítségével külföldi állampolgárok használnak. Ez a folyamat ellentétes a természetvédelmi elvekkel, az új alaptörvénynek a termőföld védelmével kapcsolatos alapelveivel, de véleményem szerint sok esetben kimeríti a tiltott tulajdonszerzés tényállását is.

Egy kapcsolódó probléma az a szocialista kormányzás alatt elterjedt gyakorlat is, amelynek során nemzeti parki területeket nevetséges áron, hektáronként pár száz forintos bérleti díjért adtak ki vállalkozóknak. Az így bérelt földek után a kedvezményezett vállalkozó még tetemes támogatáshoz is juthatott, pedig egyebek mellett a természetvédelmi kötelezettségeknek sem tettek eleget. Jellemző a korábbi szocialista kormányzásra, hogy általában meg sem próbálkoztak sem a bérleti díj emelésével, sem a természetvédelmi előírások betartatásával.

(17.00)

Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy gondolom, hogy nemzeti parkjaink megóvása azt diktálja, hogy a spekulánsokat, a zsebszerződéseket kiszorítsák a lehetőségekből, és a területeket inkább a magyar családi gazdálkodóknak, őstermelőknek adják át hasznosításra. Ebben az ügyben találkoznak a gazdasági, a nemzeti és a természetvédelmi megfontolások a magyar gazdák és az elkötelezett természetvédők érdekeivel. Ráadásul a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló '95. évi XCIII. törvény folytán erre jogszabályi kötelezettség is fennáll.

Arra a kérdésre várom államtitkár úr válaszát, hogy mit tesz a kormány az Őrségi Nemzeti Park és általában a természetvédelmi területeket érintő zsebszerződések felszámolásáért. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai