Készült: 2020.09.26.05:29:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2001.11.12.), 206. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kiadott "Ajánlás a záróvitához" tartalmaz néhány olyan, általunk Keller Lászlóval beadott módosító indítványt, amelyről a továbbiakban szeretnék szólni. Elsőként a 4. pontról, mely 4. pontban azt kezdeményezzük, hogy miután a jelenleg érvényes törvényi szabályozás szerint nincs olyan lehetőség, hogy az adózás rendjéről szóló törvény felhatalmazása alapján gazdasági társaság vagy más jogi személy köztartozását akár ebben a formában is elengedje az Országgyűlés, hiszen a törvény kimondja, hogy a köztartozás kizárólag magánszemély esetében mérsékelhető, illetve engedhető el, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti; miután nincs ilyen jogi lehetőség, ezért azt gondoljuk, hogy a múltkori alkalommal az Altek Tégla- és Cserépipari Kft. 21,3 millió forintos összegű, magyar állammal szembeni tartozásának elengedésére vonatkozó pont beszavazása nem felel meg a jelenleg érvényes másik törvény előírásainak. Mindaddig tehát, ameddig a két törvény között ez az ellentmondás fönnáll, úgy gondolom, hogy nem szavazhatja meg a zárszámadást az Országgyűlés. Miután nincs a Ház előtt az adózás rendjéről szóló törvény módosítása, ezért nincs más megoldás, mint ennek a pontnak az elhagyását kell javasolni.

A továbbiakban szeretnék szólni arról a pontról, amely valóban pusztán jogtechnikai módosítás, és remélem, hogy kormánypárti képviselőtársaink is így látják. A 6. ajánlási pontban forintra van meghatározva három szervezet tartozásának elengedése. Miután a költségvetési törvény gyakorlata szerint a költségvetési törvényben millió forintban, egy tizedes pontossággal szerepelnek az értékek, ezért megítélésünk szerint nincs mód arra, hogy az iménti szabályt fölrúgva forintra meghatározva szerepeltessenek ilyen összegeket a javaslatban. Úgy gondoljuk tehát, hogy kerekíteni kellene egy tizedesre, millió forintos értékkel.

A továbbiakban szeretnék szólni a 11. ajánlási pontról. A 11. ajánlási pontban a kormánytöbbség egy olyan módosító javaslatot szavazott meg, amely teljes mértékben ellentétes a kétharmados többséggel elfogadott médiatörvénnyel. Ebben a módosító javaslatban azt szavazták meg, hogy a Magyar Televízió Részvénytársaság 12,5 milliárd forint értékben, illetve a Magyar Rádió Rt. 1,5 milliárd forintos értékben kapjon olyan kiadási előirányzatot, amellyel a saját tőke egyes elemeit tudják emelni. Szeretném emlékeztetni a kormánytöbbség jelen lévő képviselőit arra, hogy az érvényes médiatörvény nem teszi lehetővé azt, hogy a médiatörvényben szabályozott jogcímeken túlmenően más módon költségvetési támogatást kaphassanak a részvénytársaságok. Abból a szempontból is helytelen ez a javaslat, hogy az érvényes államháztartási rend szerint, ha részvénytársaságoknak kívánnánk adni ezt az összeget, akkor a médiatörvény nem teszi lehetővé, ha viszont a médiakuratóriumoknak kívánnák adni ezt a támogatást, azt viszont nem a miniszterelnökségi fejezeten keresztül lehetne adni, hanem az Országgyűlés fejezetén keresztül.

Miután az államháztartási törvény, illetve a médiatörvény nem teszi lehetővé ezeket a támogatási formákat ilyen módon, ezért azt kezdeményeztük, hogy ezt a két formát el kellene hagyni. Ha és amennyiben önök ezt nem teszik meg az elhagyásra vonatkozó javaslatunkkal együtt, akkor azt gondoljuk, hogy a jelenleg érvényben lévő és kétharmados többséggel megszavazott médiatörvényt teljes mértékben semmibe veszik, ezzel nem segítik elő azt a folyamatot, ami alapján az Európai Unió olyanfajta követelményeket is támaszt Magyarországgal szemben a csatlakozás előtt, amely követelmények a hazai médiaviszonyok tisztázását is jelenti.

A többiekről majd a következő öt percben beszélek. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai